ZA JAKE KOSTI I DOBAR VID: Evo kako da spremite blitvu na poseban način…

vijestivijesti
8 Min Read

Evo kako da spremite blitvu na poseban način…

Poznato je da se blitva s krompirom najviše jede u priobalnom području, ali i kontinentalci rado sve više uživaju u brojnim ljekovitim svojstvima ovog povrća. Domaćice često zbog nedovoljne upućenosti prave greške, i misle da je blitva sa zadebljalom stabljikom stara i određena i da nije za upotrebu. Ali, baš naprotiv, ta sočna, debela i mesna peteljka se peče i kuha.

Beta vulgaris je veoma korisna i zdrava povrtarska biljka, srodnica je spanaća i uzgaja se zbog njenog izuzetno hranljivog lišća. U daljnjem tekstu vam donosimo kako da pripremite razna jela sa blitvom i za što je sve dobro ovo lisnato zeleno povrće.

Blitva latinski naziv Beta vulgaris je povrtarska biljka i spada u lisnato povrće, listovi su joj krupni i zeleni. Boja stabljike može varirati, postoje različite sorte blitve. Najsličnija je spanaću, kao što smo već i napomenuli, na trpezi se najčešće poslužuje blitva s krompirom – omiljeno mediteransko jelo. Po listovima, dosta je slična cvekli, jedino što su kod blitve vitamini u listovima, a ne u korjenastom dijelu. Kako se sadi blitva? Može da se seje od veljače do juna, sjeme se seje u redove na dubinu od 3 cm. Ako ste gusto posijali, slobodno možete da je rasadite.

Listove možete da siječete i da berete u toku cijele godine, bez vađenja korjena. Iz korjena će da narastu novi listovi. Kada uberete listove, oni ne mogu dugo ostati svježi, a tada je najbolje primijeniti zamrzavanje blitve. Kultivisane su dvije vrste blitve, tako da je lepeza jela koja se može spremati znatno šire nego od španaća. Izuzetno je djelotvorna kod podizanja imuniteta, a predstavlja i savršen dijaretik. Predstavlja idealnu namirnicu za održavanje tjelesne težine, u tom smislu najbolja je blitva sa krompirom i limunovim sokom, jer našem organizmu osigurava velike količine vitamina C. Osim što je bogata vitaminom C, sadrži još i vitamin B, magnezij, gvožđe, kalij, kalcij, i mangan, a sadrži veliku količinu proteina, celuloze i ugljenih hidrata i biljnih ulja.

Jača krv djelujući na stvaranje crvenih krvnih zrnaca, a uz dodatak peršune čiste krvi i pospješuje izlučivanje mokraće, štiti sluzokožu tijela i jača naše kosti.

KAKO SE UPOTREBLJAVA BLITVA KAO LIJEK:

Ovo zeleno povrće je izuzetan prirodni antibiotik, a kao narodni lijek može se koristiti za obloge rana sa listovima, a za liječenje bešike i bubrega daje se lagana čorba od blitve. Isto tako, dobar je i za oči kao i šargarepa, jer sadrži vitamin A i lutein, koji smanjuju rizik od bolesti oka, kao što je mrena. Opšta preporuka za svakog domaćicu je da se na izborniku barem jednom sedmično spremi blitva s krumpirom. Ona sadrži najmanje 13 različitih antioksidanasa, vrlo često je na manjim dijabetičarima, zbog visokog procenta vlakana koji ne uzrokuje veliki i nagli porast šećera u krvi. Mnogima je omiljeno povrće jer je niskokalorična i vrijedna namirnica. Vrlo je zasitna jer dugo ostaje u organima za varenje, dovoljno je da svakog dana unesete oko 200 grama ovog zelenog ljekovitog povrća.

KAKO SE SPREMA BLITVA SA KROMPIROM:

Zeleni dio blitve možete spremati kao i svako lišće, a bijeli kao šparoge. Kada kupujete ovo povrće obratite pozornost da su listovi zelene boje, a stabilna da je čvrste strukture. Izbjegavajte da kupujete listove koji su počeli da venuju i da mijenjaju boju. Najbolje bi bilo da je potrošite do 3 dana nakon kupnje, i da je čuvate u frižideru u plastičnoj kesici.

Prije pripreme svježu blitvu dobro operite kako bi uklonili ostatke zemlje. Odsijecite dno stabla sa korjenčićima. Stablo i listovi se vremenski različito kuhaju, pa oštrim nožem odvojite štabljiku od listova i stavite da se kuha nekoliko minuta prije listova. Kod pripremanja pita, stabljika i listovi se kuhaju istovremeno.

Blitva sa krompirom – Za nju je potrebno:

– 1 kg blitve

– 4 manje krompira

– od 4 do 5 čehna bijelog luka

– 250 ml maslinovog ulja

– dakle

Priprema:

Očistite bijeli luk i isjeckajte ga na sitno, uz dodatak maslinovog ulja, zbog boljeg ukusa uradite to bar 1h prije pravljenja jela kakvo je blitva s krompirom. Operite krompir, ogulite ga i isijecite na kocke koje su veličine zalogaja i stavite u posoljenu vodu sa kuhanjem. Blitvu dobro operite kako smo objasnili i isiječite stabljiku. Potom isiječite lišće na centimetar – dvije širine. Kada je krompir gotov, izvadite ga sa rešetkastom kašikom, a isječenu blitvu ubacite da se kuha u istoj vodi.

Kuhajte je oko 7 minuta. Kada prođe 7 minuta, procijedite je i prelijte hladnom vodom, boja će tako ostati izrazito zelena. Stavite tiganj na šporet i ispite bijeli luk s maslinovim uljem koje ste prethodno pripremili. Nakon jedne minute prženja dodajte krompir i dobro iscijeđenu blitvu. Pržite uz miješanje oko dvije minute kako bi se arome pomiješale. I vaša blitva sa krompirom je gotova, prijatno!

BLITVA SA KROMPIROM NA DALMATINSKI NAČINČ

– od 3 do 4 veze blitve

– 700 g krompira

– 1 glavica crvenog luka

– od 2 do 3 čehna bijelog luka

– 1/2 korjena celera

– 3 kašike maslinovog ulja

– dakle

– biber

– vegeta

– 1 kašikica ružmarina sjeckanog ili mljevenog

– 1 kašika lista od peršuna

Priprema:

Ogulimo krompire i operemo ih, potom iz isiječemo na kocke i stavimo u slanu vodu da se kuhaju. Pristavimo novu vodu za blitvu, očitimo je i operemo i razdvojimo peteljke od listova. Kada voda u kojoj se nalazi krompir počne da ključa, pjenu koja se stvorila od kuhanja skinemo je i bacimo.

Kada voda za blitvu počne da ključa posolimo je i stavimo prvo peteljke da se kuhaju, pa tek onda lišće. Ostavimo sve zajedno da se kuha oko sedam do deset minuta.
Očistimo bijeli luk, celer i crveni luk i isjeckamo na sitne kockice. Kada je blitva skuhana i ohlađena, isjeckamo je na što sitnije, i stavimo u tiganj u kojem smo prethodno propržili bijeli luk s maslinovim uljem i preko toga dodamo blitvu. Dodamo ružmarin.
Kuhane krompire iscijedimo i začinimo sa biberom i soli, zatim podlijemo sa malo vode u kojoj se kuhala blitva, i sve dobro izmiješamo i krompire malo izdrobimo. Pospemo jednom kašikom peršunovim listom.

To bi bila blitva s krompirom na dalmatinski, vjerujte nam na riječ ovo je izuzetno ukusno jelo.

izvor: zdravailepa.com

Share this Article
Leave a comment