Borba protiv nesanice: Kako poboljšati kvalitetu sna

sici
5 Min Read

Nesanica je sve veći problem u savremenom društvu, a uzrokovana je stresom, anksioznošću i drugim faktorima koji negativno utiču na kvalitetu sna. Međutim, postoje koraci koje možete preduzeti kako biste poboljšali kvalitetu sna i vratili se na put ka zdravijem životu.

Održavajte redovnu rutinu spavanja
Jedan od najvažnijih faktora koji utiču na kvalitetu sna je redovna rutina spavanja. Pokušajte da održavate konzistentan raspored spavanja, što znači da biste trebali ići u krevet i ustajati u isto vreme svaki dan, čak i vikendom. Na taj način ćete pomoći svom telu da se pripremi za spavanje i stvoriti uslove za bolji i dublji san.

Smanjite izloženost plavoj svetlosti
Plava svetlost koju emituju ekrani računara, telefona i drugih uređaja može poremetiti prirodni ciklus sna, jer telo počinje da luči manje melatonina, hormona koji nam pomaže da zaspimo. Pokušajte da smanjite izloženost plavoj svetlosti bar sat vremena pre spavanja. Takođe, razmislite o instaliranju aplikacije koja će blokirati plavu svetlost na vašem telefonu ili računaru.

Vežbajte redovno
Redovna fizička aktivnost može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Međutim, pokušajte da vežbate najmanje tri sata pre spavanja, jer telo treba da se ohladi pre nego što zaspite. Takođe, izbegavajte prenaprezanje tokom vežbanja, jer to može izazvati osećaj budnosti i teškoća pri uspavljivanju.

Smanjite unos kofeina i alkohola
Kofein i alkohol mogu negativno uticati na kvalitet sna. Pokušajte da smanjite unos kofeina tokom dana i izbegavajte konzumiranje kofeina bar šest sati pre spavanja. Isto važi i za alkohol – izbegavajte konzumiranje alkohola pre spavanja, jer može poremetiti prirodni ciklus sna i otežati vam uspavljivanje.

Stvorite opuštajuću atmosferu u spavaćoj sobi
Stvorite prijatnu i opuštajuću atmosferu u spavaćoj sobi kako biste se pripremili za spavanje.

Ovo možete postići na nekoliko načina, na primer:

Smanjite osvetljenje: spavaća soba bi trebalo da bude mračna i tiha. Investirajte u roletne ili zavese koje će blokirati svetlost ako spavaća soba nije dovoljno tamna. Takođe, razmotrite upotrebu maski za spavanje ili uključite neki miran šum kako biste stvorili atmosferu tišine.
Temperatura sobe: temperatura spavaće sobe takođe može uticati na kvalitet sna. Preporučljiva temperatura je oko 18 stepeni Celzijusa, ali to može varirati u zavisnosti od ličnih preferenci. Ako vam je previše toplo ili hladno, pokušajte da podesite termostat ili koristite prekrivače koji će vam omogućiti da regulišete temperaturu.

Smanjite buku: buka u okolini može uznemiriti vaš san.

Ako vam smetaju zvukovi sa ulice ili susjeda, razmislite o upotrebi nekih od mnogih dostupnih sredstava za smanjenje buke, kao što su slušalice za spavanje ili zvučno izolirajuće zidne obloge.
Koristite opuštajuće tehnike za uspavljivanje

Postoji mnogo tehnika koje možete koristiti kako biste se opustili i pripremili za spavanje. Na primer, možete pokušati sa dubokim disanjem, meditacijom, joga vežbama ili slušanjem opuštajuće muzike. Korišćenje ovih tehnika će vam pomoći da se opustite, smanjite stres i uzbudjenje, te pripremite telo i um za kvalitetan san.

Razgovarajte sa stručnjakom
Ako se borite sa problemima sa snom, možda će vam biti potrebna stručna pomoć. Razgovarajte sa svojim lekarom ili terapeutom o problemu i zatražite savet. Oni mogu preporučiti neke od dostupnih opcija za rešavanje problema sa snom, kao što su terapija, lekovi ili neke druge terapijske opcije.

Zaključak

Kvalitetan san je ključan za naše fizičko i mentalno zdravlje. Ako imate problema sa snom, ne očajavajte. Poboljšanje kvaliteta sna je moguće, a mnogi od koraka koje smo predložili mogu vam pomoći da se vratite na put ka zdravijem i kvalitetnijem životu. Pokušajte da usvojite neke od ovih navika i promena u svom životu

Važno je takođe obratiti pažnju na svoju ishranu kada se bavite poboljšanjem kvaliteta sna. Unos hrane i pića može imati značajan uticaj na vaše spavanje. Na primer, unos kofeina, alkohola i teške hrane neposredno pre spavanja može negativno uticati na kvalitet sna. Umesto toga, pokušajte da jedete laganiju hranu i izbegavajte kofein i alkohol nekoliko sati pre spavanja. Takođe, konzumirajte hranu koja je bogata hranljivim sastojcima i vitaminima, poput povrća, voća i integralnih žitarica, kako bi vaše telo bilo zdravije i spremnije za opuštanje i san.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment