Zbog njega su Japanci zdravi i žive najduže: 10 zlatnih savjeta slavnog ljekara

vijestivijesti
6 Min Read

Doktor Hinohara nikada nije vjerovao da je za dug život presudna zdrava ishrana. Moglo bi se reći da je doktor Šigeaki Hinohara zaslužan za dugovječnost Japanaca, jer su savjeti ovog japanskog ljekara u velikoj mjeri doprinijeli da njegova nacija živi srećno i kvalitetno.Preminuo je 18. srpnja 2017., u 105. godini, au nasljeđe čitavom svijetu ostavio vrijednu saznanja o nedokučivoj tajni dugog življenja. Želite da doživite stotu i to u dobroj formi, zdravog tijela i duha? Moguće je – on je to pokazao i svojim primjerom! Hinohara je pomogao u uspostavljanju medicinskih sustava, zahvaljujući kojima su Japanci postali jedan od najdugovječnijih naroda na svijetu. Gotovo do smrti, doktor Hinohara je radio u bolnici, liječio pacijente i predavao studentima na fakultetima. Ovo je njegovih 10 zlatnih savjeta o postizanju dugog, zdravog i kvalitetnog života:

1. Energija dolazi iz toga što se osjećamo dobro, a ne iz zdrave ishrane i puno spavanja: “Svi se sjećamo kako smo kao djeca, kada smo se zabavljali, često zaboravljali da jedemo ili spavamo. Vjerujem da možemo zadržati taj stav i kao odrasle osobe – najbolje je ne umarati tijelo s previše pravila, kao što su ručak i spavanje”, objašnjava dr. Hinohara.

2. Čuvajte se gojaznosti: Doktor Hinohara stalno je naglašavao da stotu dožive osobe koje nemaju više kilograma, pa zato treba paziti na svoju težinu i fizičku kondiciju. Ne treba se opterećivati ​​ishranom, ali ipak treba voditi računa da se ne prijedamo. On je, na primjer, za doručak pio kafu, čašu mlijeka i sok od narandže sa kašičicom maslinovog ulja. Vjerovao je da je ovo ulje odlično za krvne sudove i kožu. Za ručak je bilo mlijeko i keks, a često je i preskakao ručak kada je bio prezaposlen. Za večeru je bilo povrće, ribu i pirinač. Dva puta tjedno jeo je govedinu.

3. Planirajte unaprijed: Hinohara je uvijek imao pun raspored za godinu unaprijed, a čak je i planirao još više u budućnosti. Tako se, kako je rekao, jako radovao Olimpijskim igrama u Tokiju 2020. Nažalost, nije ih doživio, ali njegov stav prema životu i planovima govori koliko je bio optimista, što je isto vrlo važna stavka za dugovječnost.

4. Ne morate otići u penziju ako ne želite: “Nakon 65. godine počeo sam da volontiram. Predajem i obilazim pacijente, čak i po 18 sati na dan uživam u svakoj minuti svog posla”, govorio je Hinohara. Ukoliko čovjek želi još da radi, neka radi. Ukoliko ne želi, neka ide u penziju i posveti se onome što želi da radi.

5. Dijelite znanje i vještine s drugima: Hinohara je godišnje održavao oko 150 predavanja. Predavao je svima – od dječice u školi do ozbiljnih biznismena i ljekara. Uvijek je stajao dok je govorio, a predavanja su mu trajala ponekad i po 90 minuta. Imao je običaj da kaže kako ga stajanje čini snažnim.

6. Nemojte vjerovati svemu što kaže ljekar: Doktor Hinohara je smatrao da ljekari ne mogu izliječiti svaku bolest i svakog pacijenta. Predlagao je ljudima da, kada im ljekar prepiše terapiju ili neki pregled, da ga pitaju da li bi to isto preporučio svojim bližnjima.Ukoliko bi odgovor bio negativan, zašto se izlagati bespotrebnom stresu i patnji? Vjerovao je da životinje i muzika imaju veliki utjecaj na ozdravljenje, puno veći nego što to misli lijek.

7. Uvijek koristite stepenice i nosite sami svoju prtljagu: Kako biste ostali zdravi i vitalni, zaboravite na lift. Uvijek i svuda idite stepenicama i trudite se da nosite svoj prtljag sa sobom. Hinohara je cijeli život išao stepenicama i uvijek po jedan preskakao. Stepenice i hodanje svakodnevna su vježba za vaše srce i cijelo tijelo.

8. Nadahnjujte se svaki dan, pronađite inspiraciju: Čitajte, pronađite u književnosti pisce koje vas nadahnjuju. Tako je činio i Hinohara. Za njega je najinspirativnija bila pjesma Roberta Brauninga Abt Voglera. Ne morate se zadržati samo na književnosti. Slušajte muziku, uživajte u likovnoj umjetnosti, šetajte u prirodi…

9. Bol je misteriozna: Najučinkovitiji način da prevladate bol je kroz zabavu. Kada se dijete udari, objasnio je Hinohara, plakaće sve dok mu pažnju ne okupira nešto drugo. Tada će zaboraviti na bol.Tako bi trebalo da rade i odrasli ljudi. Bol treba utopiti u zabavi. Smatrao je da bi u bolnici trebalo dovesti terapijske pse i ostale životinje, kao i muziku koja će pomoći pacijentima da se nose s bolom.

10. Ne gomilajte materijalne stvari: “Ne trošite život na gomilanje materijalnog, jer ako ništa nećete ponijeti sa sobom kad umrete”, jednostavan je bio Hinohara u posljednjem od deset zlatnih principa dugovječnosti.Izvor: stil.kurir.rs

Share this Article
Leave a comment