8 ZNAKOVA DA VAM NEDOSTAJE VITAMIN D: POSLJEDICE MOGU BITI OZBILJNE, ZATO DOKTORI ODMAH PREDLAŽU DA URADITE OVO

vijestivijesti
3 Min Read

Nedostatak vitamina D nije naivna stvar i može dovesti do brojnih zdravstvenih problema. Oslabljen imunitet, depresivno raspoloženje, bolovi u mišićima i kostima, opadanje kose, samo su neki od simptoma nedostatka vitamina D.

Ako sumnjate da imate deficit vitamina D, nikako nemojte na svojoj ruci uzimati suplemente, već otiđite kod doktora i izmjerite razinu vitamina D u krvi. Čim utvrdi nedostatak vitamina D, započinje liječenje i detaljna provjera tijela.

Simptomi koji ukazuju na deficit vitamina D:

1. Česte upale i prehlade

Vitamin D igra izuzetno značajnu ulogu u radu našeg imunološkog sustava. Ukoliko ste skloni čestim prehladama i gripu, razlog može biti upravo nizak nivo vitamina D u organizmu.

Što imate manje vitamina D tijelo će početi napadati vlastite zdrave stanice što može dovesti do raznih poremećaja, poput multiple skleroze, upalne bolesti creva, celijakije, dijabetesa tipa 1, reumatoidnog artritisa, psorijaze i td, piše Psihologis.

. Iscrpljenost i umor

Istraživanja su pokazala da i relativno blago snižene vrijednosti vitamina D mogu dovesti do osjećaja kroničnog umora i tako izazvati glavobolju.

3. Bol u kostima i leđima

Vitamin D je također vrlo bitan i za zdravlje naših kostiju. On, pored ostalog, poboljšava apsorpciju kalcijuma. Bol u kostima (noge, rebra, zglobovi), posebno u donjem dijelu leđa, može značiti da vam nedostaje vitamina D.

4. Depresivno raspoloženje

Tekst se nastavlja ispod oglasa/Sponzorirani oglasi:

Istraživanja su pokazala da postoji veza između vitamina D i raspoloženja, posebno kod osoba starijeg doba. Također, ljudi koji žive u sjevernim zemljama skloni su depresivnom raspoloženju, naročito zimi, kada su dani veoma kratki. Zato se tamo vitamin D redovito nadoknađuje uzimanjem suplemenata.

Sporo zarastanje rana

Vitamin D pomaže kod regeneracije tkiva iu borbi protiv upalnih procesa. Sporo zarastanje rane može se ukazivati ​​na manjak vitamina D. To se odnosi i na sporije zarastanje rane kod dijabetičara.

6. Gubitak koštanog tkiva

Vitamin D je taj koji omogućuje aporciju i kalcijum i fosfor. Drugim riječima, čak i kada dodatno unosimo ove minerale, oni se neće moći adekvatno iskoristiti bez dovoljne količine vitamina D u tijelu.

7. Gubitak kose

Jedan od najčešćih uzroka gubitka kose je stres. Međutim, često se pretpostavlja da gubitak kose može biti i posljedica manjka određenih nutrijenata u organizmu, posebno vitamina D.

8. Bolovi u mišićima

Teško je odrediti konkretan uzrok boli u mišićima, ali ona može biti povezana s deficitom vitamina D . Naime, receptori vitamina D prisutni su u nociceptorima. Nociceptori su senzorni neuroni koji šalju signale o potencijalnim problemima u organizmu.

Ako naš mozak interpretira taj signal kao objektivan problem/pretnju, dolazi do stvaranja osjećaja bola. Dugotrajna bol u mišićima može izazvati pojačanu osjetljivost na bol, odnosno, na manji vitamin D u organizmu.

Share this Article
Leave a comment