OVE NAMIRNICE MOGU DA UMANJE DEJSTVO LEKOVA: OBAVEZNO ČITAJTE UPUTSTVA ZA TABLETE

vijestivijesti
3 Min Read

Kad smo pod terapijom, obično stalno gledamo na sat i pazimo da lijekove uzmemo u točno određeno vrijeme, ali skoro nikada ne obraćamo pažnju na to što jedemo prije ili poslije njihovog preuzimanja. Iako u receptima piše s kojom hranom i pićem tablete ne smiju se kombinirati, većina pacijenata ne čita uputstvo, pa konzumira i namirnice koje poprilično umanjuju dejstvo lijeka.

Grejpfrut i tablete ne idu zajedno

Ako uzimate lekove za sniženje holesterola, nikako ne bi trebalo da jedete veće količine grejpfruta. Iako je ova namirnica jedno od najboljih oružja u borbi protiv lošeg holesterola, u kombinaciji s tabletama pojačava dejstvo statina, i to do opasnog nivoa. Konzumacija ovog voća ne preporučuje se uz lijekove protiv alergije, pritiska i depresije, kao ni u kombinaciji s kontraceptivnim pilulama, jer se neki sastojci iz njega razgrađuju preko enzima u jetri, pa ona ne može istovremeno razgraditi ili lijek, koji u tom slučaju postaje otrov u organizmu, jer ga ima previše.

Mleko i antibiotici – ne nikako

Antibiotici u kombinaciji s mlijekom sporije se apsorbiraju, a posljedica je njihovo slabije terapeutsko djelovanje. Pojedine vrste sireva, kao što je parmezan, usporavaju djelovanje antidepresiva, baš kao i bakalar, feferoni i pileća džigerica. Ako koristite diuretike, ne bi trebalo da jedete banane, paradajz i krompir, jer te namirnice, odnosno njihova kombinacija, uzrokuju gomilanje kalija u organizmu.

Oprez s vitaminom K

I biljna vlakna su loša u kombinaciji s lijekovima, jer usporavaju njihovu apsorpciju, a to se osobito odnosi na digoksin, vrlo raširen lijek za srčane bolesnike. Hranu bogatu vitaminom K treba izbjegavati pacijentima koji koriste tablete za razređivanje krvi, jer on utječe na proces zgrušavanja. Zato budite oprezni sa spanaćem, kupusom, peršunom, pasuljem, ali i ribom, jer su to namirnice koje u sebi sadrže vitamin K.

Ako vam nešto nije jasno, pitajte ljekara

Činjenica je da se stalno otkrivaju nove nepoželjne kombinacije hrane i lijekova, pa pacijenti, prije nego što započnu s terapijom, trebaju dobro proučiti upute za upotrebu lijeka, ali i da obavezno pitaju ljekara ili farmaceuta sa čim on sme ili ne smeju da se kombinuju , a ne samo u koliko sati treba da se popije.

Izvor: stil.kurir.rs

Share this Article
Leave a comment