Crni kim – ljekovita svojstva i primjena

vijestivijesti
6 Min Read

Ljekovita svojstva crnog kima bila su poznata još u doba Drevnog Egipta, pa i ranije, no ona su znanstveno dokazana tek u novijoj povijesti, kada je i započela popularizacija ove iznimno ljekovite biljke. Drugi nazivi za crni kim su crni kumin, rimski korijander, čurekot ili čorokot.
Sjemenke crnog kima imaju idealan kemijski sastav. One sadrže proteine, ugljikohidrate, zasićene i nezasićene masne kiseline, iamin, niacin, folnu kiselinu, kalcij, željezo, beta karoten i mnoge druge vrijedne sastojke. Upravo zahvaljujući tome, crni kim vraća ravnotežu u svim sustavima, a njegovo djelovanje nije ograničeno na pojedine organe, već ono obuhvaća cjelokupni organizam preko imunološkog sustava.
Crni kim možete isprobati u obliku sjemenki ili ulja, oralnom ili lokalnom upotrebom.
Koje bolesti liječi crni kim?
Za crni kim se često kaže da liječi sve bolesti osim smrti. Premda to nije u potpunosti točno, popis bolesti na koje crni kim može pozitivno utjecati je uistinu dugačak. Ljekovitost superiornog crnog kima često izaziva skepsu kod većine osoba.
Ipak, potrebno je napomenuti kako je provedeno više od 200 studija na različitim institutima i sveučilištima, čime je pozitivno djelovanje crnog kima kod sljedećih tegoba i znanstveno dokazano:
multipla skleroza,
reumatoidni artritis,
psorijaza,
astma i razne druge alergije,
kronični umor,
povišen kolesterol u krvi,
dijabetes,
hemoroidi,
proširene vene,
visoki krvni tlak,
bakterijske, gljivične i parazitske infekcije,
kožne gljivične infekcije,
lišajevi,
neurodermatitis,
akne,
glavobolja,
zubobolja,
bronhitis i kašalj,
upala pluća,
upala sinusa,
bolovi u zglobovima i mišićima,
bolovi u želucu i crijevima,
crijevne gljivice,
nadutost, proljev i kolike,
jetrena oštećenja i bolesti,
bubrežni kamenci,
herpes,
citomegalovirus,
vodene kozice,
infektivna mononukleoza,
nesanica i depresija,
slaba cirkulacija,
jačanje imuniteta,
AIDS,
karcinom,
smanjuje štetni učinak zračenja tijekom radiološke terapije,
ublažava poteškoće izazvane PMS-om, neplodnošću i impotencijom.
Crni kim se koristi i u kozmetičke svrhe, pomaže u jačanju kose i noktiju, sprječava opadanje kose i pojavu peruti. Pomaže i kod osjetljive kože sklone crvenilu i upalama, a smatra se kako djeluje na smanjivanje postojećih, ali i sprječavanje nastanka novih bora.
Crni kim – primjena
Ulje crnog kima može se uzimati oralno, nakon obroka. Ulje crnog kima ima ljuto-aromatični okus, koji vrlo dobro prikrivaju prirodni slatki sirupi, poput sirupa agave ili meda. Uobičajena doza za odrasle osobe je dvije žličice dva puta dnevno.
Također, ulje crnog kima može se koristiti i kao začin u kulinarstvu te za dermalnu primjenu odnosno primjenu na koži. Na tržištu ga najčešće možemo pronaći u obliku biljnog ulja sjemenki, a rjeđe i kao eterično ulje te u obliku kapsula. U kliničkim istraživanjima su korišteni i vodeni ekstrakti biljke, ali u praktičnoj primjeni oni nisu uobičajeni.
Premda je ljekovito i utječe na širok spektar tegoba, ulje crnog kima nije prikladno za oralnu upotrebu kod trudnica, dojilja i male djece.
Više o djelovanju crnog kima na organizam možete doznati iz crni kim forum iskustava.
Crni kim – sjemenke
Sjemenke crnog kima većinom se koriste kao začin u Indiji, Egiptu, Turskoj, Bangladešu te drugim zemljama Bliskog istoka. Kao začin se uglavnom koriste u pripremi jela od povrća, jela od riže, za aromatiziranje salata te dekoriranje u kulinarstvu.
Sjemenke crnog kima su također ljekovite. One su prirodni antivirotik i antibiotik. Samim time pomažu u borbi protiv brojnih bakterijskih i virusnih infekcija, prehlada i drugih sezonskih bolesti.
Sjemenke crnog kima poznate su i po tome što sadrže više od stotinu kemijskih supstanci koje utječu za ljudsko zdravlje. Možete ih konzumirati cijele ili mljevene, te ih možete dodati u bilo koje jelo ili ih kombinirati s medom ili češnjakom.
Više o sjemenkama crnog kima možete pročitati u našem članku: “ Sjemenke crnog kima – zašto su dobre za zdravlje?“.
Sjemenke crnog kima možete pronaći u specijaliziranim prodavaonicama zdrave prehrane po cijeni od 50 kuna (Terra Organica – Sjemenke crnog kima 500 grama).
Crni kim – mast
Mast crnog kima sastoji se od hladno prešanih ulja crnog kima i noćurka. Riječ je o uljima koja su bogata višestruko zasićenim masnim kiselinama. Mast crnog kima djeluje protuupalno i regenerirajuće te potiče izmjenu tvari u stanicama kože.
Mast crnog kima pomaže u smirivanju intenziteta upala i potiče obnavljanje kože.
Mast crnog kima u ljekarnama ili specijaliziranim prodavaonicama možete pronaći već po cijeni od 46 kuna.
Ulje crnog kima
Ulje crnog kima dobiva se iz sjemenki crnog kima postupkom hladnog prešanja. Bogato je velikom količinom vitamina E. Ulje crnog kima i sjemenke crnog kima, u kulinarstvu i kozmetici koriste se više od 3000 godina. Kod izbora ulja uvijek je dobro pripaziti na proizvođača i sve ono što je istaknuto na deklaraciji.
Ulje crnog kima uvijek treba biti pakirano u tamnoj staklenoj ambalaži, tamna ambalaža je odraz premium kvalitete.
Ulje crnog kima ne bi trebalo sadržavati nikakve dodatne aditive niti poboljšavače okusa.
Ulje crnog kima ne bi trebalo sadržati nikakve dodane kemikalije.
Ulje crnog kima mora biti hladno prešano.
Ulje crnog kima se čuva na hladnom, tamnom i suhom mjestu. Niže temperature mogu uzrokovati stvaranje naslaga u ulju te tamnjenje ulja. Ulje čuvajte na temperaturi 5-25 C. Ulje nemojte primjenjivati kod djece mlađe od 3 godine. Preporučenu dnevnu dozu nemojte prekoračiti.

Share this Article
Leave a comment