Cvijet ove biljke umiruje želudac, liječi pluća i ubija sve viruse: Travari ga koriste već vijekovima

vijestivijesti
2 Min Read

Lipa je drvo koje ima bogatu povijest. Prvi spis o lipi napisao je Herodot, grčki povjesničar prozvan “ocem povijesti”.

Lipa se u narodnoj medicini koristi i za mnoge zdravstvene tegobe, pa čak i protiv anksioznosti i nervoze. Cvet lipe travari koriste već vekovima.

Cvet lipe sadrži gvožđe, kalcijum, tanin, soli mangana, eterično ulje, sluz, glikozid, šećer, gumu, vosak, smolu, žutu boju, manitol, kartart, farnezol, terpentinski alkohol, u cvetu i listićima izrazito puno vitamina, au semenu masnog ulja.

Tradicionalno se koristi kod prehlade, sprječava upale pluća, stisak i druga infektivna oboljenja disajnih puteva praćenih groznicom. Čest je sastojak čajnih mješavina za ublažavanje kašlja i za preznojavanje. Osim toga, leči i pesak u bubregu.

Uklanja bore i pege s kože lica, sprječava opadanje kose, opekotine i rane i dobro koristite obloge ovog čaja.

Istraživanja su potvrdila da čaj od lipovog cvijeta pomaže onima koji imaju blage probleme sa bešikom, uznemiren stomak ili loše varenje, kao i gastrokardiološki sindrom (prekomjerna količina plinova dovodi do toga da želudac pritiska donji dio srca).

Topao čaj od lipe pomaže i imunološkom sustavu da se izbori protiv infekcija i virusa. U ovom razdoblju poželjno ga je redovito piti, a najbolje ga je pripremati na ovaj način:

Pomiješajte po 25 g šipka i cvjetove lipe i po 15 g pomorandžine kore i cvjetove zove, pa tri kašike mješavine preliti sa pola litre proključale vode. U poklopljenoj posudi neka odstoji 10 minuta, a potom procedite.

Pijte 2-3 šolje zagrejanog čaja dnevno.

Izvor: stil.kurir.rs

Share this Article
Leave a comment