DOMAĆE ULJE OD MLADE KOPRIVE: Evo kako ga spremiti i za šta je sve izvrsno kao lijek…

vijestivijesti
2 Min Read

Malo je prirodnih lijekova čije se moći mogu uporediti sa onima od mlade koprive…

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa mokrenjem, kamenom u bubregu, tegobama sa zglobovima, kopriva će vam pomoći u tome.

Čaj od koprive će smanjiti simptome alergije, groznice, izliječiti proljetni umor, pročistiti krv.

Za šta je korisno ulje od mlade koprive:

Čini čuda za bolesti reumatizma, artritisa i osteoporoze. Takođe se koristi za brzo zacjeljenje ogrebotina i opekotina na koži, a može pomoći čak i kod ekcema i drugih stanja kože.

Kako napraviti ulje od mlade koprive:

Da biste napravili ulje od koprive, teglu napunite svježim lišćem mlade koprive i prelijte ih maslinovim ili kokosovim uljem. Zatvorite teglu, pa je ostavite na sunčano mjesto. Svakodnevno promućkajte i ostavite još 20ak dana da stoji na suncu. Prije upotrebe procijedite ulje i namažite kožu.

Da biste ublažili bol, nahranili kožu, liječili bolesti kože i smanjili bore, koristite ulje od koprive.

Za naše zdravlje je takođe izvrstan i čaj od koprive, evo kako se sprema:

Za pripremu čaja od koprive koriste se mladi listovi koji se beru u proljeće. Čaj se može raditi od svježih ili od osušenih listova.

Bit će vam potrebni sljedeći sastojci:

200 ml vode,
nekoliko listova svježe mlade koprive
Priprema i primjena:

Grijte vodu sve dok ne prokuha. Koprivu prelijte vrelom vodom te ostavite između 5 i 10 minuta da odstoji. Čaj nipošto nemojte pripremati u metalnoj posudi ili šoljici. Nakon što je kopriva odstajala u vreloj vodi, mješavinu je potrebno procijediti, po želji zasladiti i konzumirati.

Savjeti za branje koprive:

Kada krenete da berete koprivu, obavezno na ruke stavite zaštitne rukavice. Zatim oštrim nožem ili makazama isijecite vrhove mlade koprive. Ubranu koprivu stavljajte u činiju ili torbu. Ukoliko vas kopriva “opeče” baštovani predlažu da na kožu nanesete pastu od sode bikarbone i vode. Nakon par minuta bol uzrokovana branjem koprive će nestati.

Izvor: stil.kurir.rs

(Visited 2,783 times, 234 visits today)

Share this Article
Leave a comment