JOGURT I KEFIR SU ODLIČNI, KISLI KUPUS IZBJEGAVAJTE: Jedna od najzdravijih namirnica pravi haos ako imate ovaj problem

vijestivijesti
2 Min Read

Infekcija kandidom izaziva probavne tegobe, može kroz zid crijeva da dospije u krvotok i zahvati sve dijelove tijela, od usta, jezika, genitalija, organa za varenje…

Najčešći razlog za ovaj neprijatni problem je pad imuniteta, a postoje namirnice koje bi trebalo da više unosite, kao i inače zdrave namirnice koje bi trebalo da izbjegavate, kaže strukovni nutricionista dijetetičar Ana Todorović.

Prvi korak je prelazak na dijetu sa manje ugljenih hidrata, eliminacija šećera, peciva od bijelog brašna, kolača pa čak i meda. Izbacuju se i kvasac, gazirana pića, kompleks vitamina B, kisela jela kao što je zimnica”, rekla je ona.

Probiotici koje inače zdrava zimnica sadrži, glavna “zvijezda” u toj priči je kiseli kupus, neće vam biti od pomoći ako imate kandidu. Umjesto njih, pijte jogurt.

“Jogurt sa probiotskim kulturama, kefir, mladi sir su poželjni, kao i piletina, ćuretina i riba. Junetina može najviše jednom nedjeljno, i važno je da se meso i riba kuvaju ili peku, na teflonu ili papiru za pečenje, u alu-foliji. Nikako ih ne treba pržiti jer to pogoduje razvoju gljivica. Skuša, tunjevina i losos su dobri, kuvana jaja trebalo bi svesti na jedno do dva nedjeljno”, rekla je ona.

“Što više svježeg i barenog povrća, jedino treba izostaviti kiselo povrće, krompir i bilo koju vrstu pečuraka. Uzimati dvije-tri voćke dnevno je dobro, ali ne banane i grožđe”, rekla je ona.

Share this Article
Leave a comment