Kad je srce ugroženo, boli 7. pršljen: Kako su svi organi povezani s kičmom

vijestivijesti
5 Min Read

Četvrti i peti torakalni pršljen kineska medicina povezuje sa srčanom aktivnošću, a agresija i bijes najsnažnije utječu na rad najvažnijeg mišića. Vodite računa – bol u predjelu srca lako biva zamijenjen bolom uslijed akutnog gastritisa i obrnuto.

Klasična medicina fokusira se na liječenje poremećaja individualnih organa, dok se specijalisti alternativne opredjeljuju za liječenje čitavog tijela. Moderna znanost savjetuje da kombinirate oba sistema i da tako rezultat sigurno neće izostati, jer su mnogi bolovi zapravo preneseni i znaju zbuniti i pacijente i liječnike, prenosi “Atma“.

Evo kako ćete prepoznati u kakvom su vam stanju unutrašnji organi gledajući stanje kičme!

Kičma je potpora čitavom organizmu i za nju se vezuje koštana srž. Živčani kanali granaju se od kičme prema drugim organima, zajedno s impulsima koji se prenose u oba smjera. Ako postoji nešto što remeti rad organa, ta informacija će se prirodno prenijeti kroz živčane kanale i bol će se manifestirati u kičmi.

I obrnuto – problemi s kičmom utječu na rad čitavih sistema u tijelu koji su s njom povezani. Kada u tijelu započne bolest, morate otkriti na koji dio kičme će se odraziti.

Kako biste u tome lakše uspjeli, predstavljamo vam vezu svakog organa s kičmenim pršljenovima!

Vratno područje – od 1. do 6. pršljena

Povezuje se sa stanjem sluha, vida, organa govora i moždanom aktivnošću. Napetost u mišićima vratne kičme izaziva sabijanje “korijena” pršljenova i može izazvati glavobolje, zamagljen vid i druge simptome.

Vježbe koje opuštaju mišiće vratne kičme izliječit će mnoge poremećaje u radu navedenih organa.

7. pršljen – štitna žlijezda

Osim toga, 7. vratni pršljen i od 1. do 3. torakalnog pršljena vezuju se za srčanu aktivnost.

Bolovi u predjelu korijena vrata mogu ukazivati na patološka stanja srca, aritmije, anginu pektoris, itd.

Od 1. do 4. torakalnog pršljena

Pate gornji ekstremiteti, ramena, mliječne žlijezde, bronhiji.

Od 4. do 8. torakalnog pršljena

Odgovorni za funkcije sistema za probavu. Vodite računa – bol u predjelu srca lako biva zamijenjen bolom uslijed akutnog gastritisa i obrnuto.

Zato je vrlo važno da se ne liječite sami i da se obratite liječniku.

Od 9. do 12. torakalnog pršljena

Vezuje se za međurebrene mišiće i urinarni sistem, odnosno simptome u istim, poput osjećaja nelagodnosti i bola. Ova stanja je najčešće vrlo teško ispitati i dijagnosticirati.

Gornji dio donjih leđa povezuje se s debelim crijevom, a čest bol u lumbalnom dijelu obično je znak upale ili disbioze crijeva, kao i obrnuto. Redovne vježbe za kičmu pomoći će vam sa ovim stanjima, naročito s grčevima.

U donjem dijelu lumbalne regije impulsi dolaze iz reproduktivnog sistema. Na primjer, bol u repnoj kosti može ukazivati na osteohondrozu i druge poremećaje koštano-mišićnog sistema, ali i na ginekološke ili muške probleme.

Istočnjačke metode liječenja
Već stoljećima kineska medicina koristi takozvanu unutrašnju vezu između kičme i unutrašnjih organa kako bi liječili najrazličitije bolesti. Prema njihovom učenju, određene točke u blizini kičme, odnosno izloženost istim akupunkturi, masaži i drugim tehnikama, može pomoći da se aktiviraju organi i izliječe njihove bolesti.

Također, kineski liječnici tvrde da se svaki stres koji tijelo primi širi kroz cijelo tijelo. Oni su shvatili i učestalost i jačinu utjecaja određene emocije na određeni organ, kao i stupanj štete koji može donijeti:

Treći torakalni pršljen povezuje se s respiratornim infekcijama. Osjećaji poput tuge mogu da se nagomilati na ovom mjestu i izazvati probleme s plućima, bronhijima …

Četvrti i peti torakalni pršljen kineska medicina povezuje sa srčanom aktivnošću, a agresija i bijes najsnažnije utječu na rad najvažnijeg mišića.

Deveti deseti torakalni pršljen vezan je za jetru i žučnu kesu, a ovi organi najbrže se uništavaju bijesom i zlobom.
Jedanaesti torakalni pršljen u direktnoj je vezi sa slezenom. Opsesivne misli imaju moć da unište ovaj organ, izazivajući novu navalu negativnih emocija.

Drugi lumbalni pršljen odnosi se na aktivnost bubrega. Najviše ih uništava strah.

Na istoku ove probleme najčešće rješavaju masažom, koja finalno može popraviti kompletno zdravlje kičme, unutrašnjih organa i nervnog sistema.

Ipak, naglašavaju da se masažom ne mogu izliječiti svi akutni ili kronični procesi pa savjetuju da posjetite liječnika ukoliko bol u kičmi nikako ne prestaje, a ne postoji logičan uzrok poput povrede ili istegnuća mišića u tom predjelu.

Share this Article
Leave a comment