Kako da naše tijelo osjeti manji stres

sici
5 Min Read

Smanjivanje stresa i podržavanje mentalnog zdravlja su ključne komponente za dobro funkcioniranje i sreću u životu. Redovno vježbanje, dobar san, zdrava prehrana, meditacija i prakse opuštanja, povezivanje s drugima, aktivnosti koje donose zadovoljstvo, spavanje dovoljno, te prihvaćanje i prakticiranje mindfulnessa su sve važne strategije koje pomažu u smanjivanju stresa i jačanju mentalnog zdravlja. Važno je izabrati strategije koje najbolje funkcioniraju za pojedinca i uključivati ih u svakodnevnu rutinu. Uključivanjem ovih strategija, možete pomoći sebi da se osjećate zdravije, sretnije i jače u svom svakodnevnom životu.

Stres može imati negativan utjecaj na mentalno i fizičko zdravlje, što može dovesti do raznih problema kao što su anksioznost, depresija, povećanje rizika od bolesti srca i drugih zdravstvenih problema. Zato je važno poduzeti mjere kako bi se smanjio stres i podržalo mentalno zdravlje.Danas se rijetko nalazimo u životnim opasnostima, ali naše tijelo jednako reagira na sve ono što nas tijekom dana muči i zabrinjava. Bolest člana obitelji, nezadovoljstvo na poslu, loši odnosi s partnerom ili prijateljima, nedovoljno slobodnog vremena, egzistencijalna nesigurnost – sve su to problemi suvremenog čovjeka koje tijelo prepoznaje kao opasnost i reagira aktiviranjem hormona nadbubrežne žlijezde.

Simptomi stresa
Svaka osoba se drugačije nosi sa stresom. Ponekad stres utječe pozitivno na naše ponašanje, motivirajući nas na rad, primjerice na učenje prije ispita ili temeljitu pripremu prije razgovora za posao.

Međutim, ponekad nam stres može ozbiljno narušiti zdravlje i odnose s bližnjima, zbog čega je potrebno potražiti rješenje i smanjiti negativan utjecaj stresa.

Redovno vježbanje je jedan od najboljih načina za smanjivanje stresa. Vježbanje pomaže u smanjivanju razina stresa tijekom dana i jača mentalno zdravlje smanjivanjem razina anksioznosti i depresije. Dobar san također igra ključnu ulogu u jačanju mentalnog zdravlja i smanjivanju stresa. Dobar san omogućuje tijelu da se oporavi, obnavlja energiju i jača mentalne sposobnosti.

Zdrava i uravnotežena prehrana također može pomoći u podržavanju mentalnog zdravlja i smanjivanju stresa. Hranjive tvari u hrani, poput vitamina i minerala, su neophodne za zdravlje mozga i jačanje mentalne energije. Meditacija i prakse opuštanja, kao što su joga i disanje, pomažu u smanjivanju stresa i jačanju mentalne izdržljivosti.

Povezivanje s drugima također igra ključnu ulogu u jačanju mentalnog zdravlja i smanjivanju stresa. Razgovor s bliskom osobom, sudjelovanje u zajednici ili stvaranje međusobne podrške može biti jako učinkovito za smanjivanje stresa i jačanje mentalnog zdravlja. Udruživanje u aktivnosti koje donose zadovoljstvo, kao što su hobi ili volontiranje, također može pomoći u smanjivanju stresa i jačanju mentalne ravnoteže.

Spavanje dovoljno također igra važnu ulogu u jačanju mentalnog zdravlja i smanjivanju stresa. Prekomjerno uzbuđivanje i niska razina energije koje nastaju kada se ne spava dovoljno, često dovode do povećanja stresa i pogoršanja mentalnog zdravlja.

  • Redovno vježbanje: Tjelesna aktivnost pomaže smanjiti stres i podržati mentalno zdravlje.
  • Dobar san: Zdrav san pomaže održavati ravnotežu emocija i smanjiti stres.
  • Prehrana: Zdrava i uravnotežena prehrana pomaže u jačanju imunološkog sustava i podržavanju mentalnog zdravlja.
  • Meditacija i praksa opuštanja: Meditacija i praksa opuštanja, kao što su joga i disanje, pomažu u smanjivanju stresa i jačanju mentalne izdržljivosti.
  • Povezivanje s drugima: Povezivanje s drugima i stvaranje međusobne podrške pomaže u jačanju mentalnog zdravlja i smanjivanju stresa.
  • Aktivnosti koje donose zadovoljstvo: Udruživanje u aktivnosti koje donose zadovoljstvo, kao što su hobi ili volontiranje, pomažu u smanjivanju stresa i jačanju mentalne ravnoteže.
  • Spavanje dovoljno: Spavati dovoljno smanjuje stres i jača mentalno zdravlje.

Konstantna dostupnost na mobilnim telefonima i računalima putem društvenih mreža može znakovito uvećati te uzrokovati osjećaj stresa. Povremeno se odvojite od tehnologije, ostavite mobitel kod kuće i prošetajte prirodom. Samo jedan dan bez stalnih poruka i poziva učinit će da se osjećate bolje i sretnije.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment