Kako pravilno rukovati hranom: Najbolje prakse za sprječavanje zaraza hranom

sici
4 Min Read

Hrana je jedna od osnovnih potreba ljudi i njen kvalitet može imati značajan utjecaj na zdravlje pojedinca. Stoga je izuzetno važno da se hrana priprema i rukuje na pravilan način kako bi se spriječilo širenje zaraza hrane. Ovaj članak će istaknuti najbolje prakse za sprječavanje zaraza hrane prilikom rukovanja hranom.

Pranje ruku:
Prva i najosnovnija mjera za sprječavanje širenja zaraza hrane je pranje ruku. Prije rukovanja hranom, uvijek biste trebali oprati ruke sapunom i toplom vodom tijekom barem 20 sekundi. Također biste trebali oprati ruke nakon korištenja toaleta, kašljanja, kihanja, dodirivanja kućnih ljubimaca ili bilo čega što može biti potencijalni izvor zaraze.

Čistoća kuhinje:
Važno je da vaša kuhinja bude čista kako bi se spriječilo širenje zaraza hrane. Redovito čistite kuhinjske površine, pribor za jelo i posuđe. Osim toga, preporučljivo je koristiti plastične daske za rezanje, koje se mogu lako očistiti, umjesto dasaka od drva koje su sklonije akumuliranju bakterija.

Pravilna temperatura:
Pazite na temperaturu hrane kako biste spriječili razvoj bakterija. Hrana koja se drži u opasnoj zoni temperature, između 4 i 60 stupnjeva Celzijusa, može biti izvor zaraze. Stoga je važno držati hranu na sigurnim temperaturama – hladne namirnice trebaju biti smještene u hladnjaku na temperaturi od 4 stupnja Celzijusa ili nižoj, dok bi topli obroci trebali biti posluženi na temperaturi od najmanje 60 stupnjeva Celzijusa.

Razdvajanje hrane:
Jedna od osnovnih mjera koju bi trebali primijeniti je razdvajanje hrane, osobito sirove hrane, poput mesa i ribe, od drugih namirnica kako bi se spriječilo širenje bakterija. Korištenje različitih dasaka za rezanje i pribora za jelo za različite vrste hrane može pomoći u sprečavanju kontaminacije.

Pravilna priprema hrane:
Pravilna priprema hrane ključna je za sprječavanje širenja zaraza hrane. Mesa i ribe trebaju biti potpuno kuhani kako bi se uništile bakterije, dok voće i povrće treba dobro oprati prije konzumiranja.

Pranje voća i povrća:
Voće i povrće mogu biti izvor zaraza hrane ako nisu dobro oprani. Preporučuje se pranje voća i povrća pod tekućom vodom i trljanje s mekanom četkicom kako bi se uklonili pesticidi, prljavština i ostaci tla. Također je važno da se voće i povrće ne drže na sobnoj temperaturi duže vrijeme, jer to može potaknuti rast bakterija.

Upotreba čistih pribora za jelo:
Prije upotrebe, pribor za jelo treba očistiti sapunom i vodom. Ako je potrebno, pribor za jelo može se sterilizirati kuhanjem u vodi nekoliko minuta. Osim toga, preporučuje se korištenje jednokratnih rukavica prilikom rukovanja hranom, osobito ako imate rane ili posjekotine na rukama.

Čuvanje hrane:
Hrana se treba čuvati na odgovarajućoj temperaturi kako bi se spriječilo širenje bakterija. Nakon što je hrana pripremljena, preporučljivo ju je držati u hladnjaku na temperaturi od 4 stupnjeva Celzijusa ili nižoj. Hrana ne bi smjela biti u hladnjaku duže od tri do četiri dana, osim ako je riječ o zamrznutoj hrani. Zamrznuta hrana može se držati u zamrzivaču duže vrijeme, no nakon odmrzavanja ju treba konzumirati u roku od 24 sata.

Skladištenje hrane:
Kada čuvate hranu, važno je da ju držite na odgovarajućem mjestu. Meso i riba trebaju biti na dnu hladnjaka kako bi se spriječilo curenje soka i kontaminacija drugih namirnica. Osim toga, hrana bi trebala biti pohranjena u nepropusnim spremnicima kako bi se spriječila kontaminacija.

Čišćenje posuđa i pribora:
Posuđe i pribor za jelo trebaju biti dobro oprani sapunom i vodom nakon upotrebe. Ako koristite perilicu posuđa, pobrinite se da je temperatura dovoljno visoka kako bi se uništile bakterije. Osim toga, preporučuje se redovito čišćenje unutrašnjosti perilice kako bi se spriječilo nakupljanje prljavštine i bakterija.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment