Ljekovita svojstva Trnine i načini kako da je iskoristite. Jako korisna u lecenju bolesti

vijestivijesti
3 Min Read

Trnina raste po pašnjacima, sunčanim brežuljcima, rubovma šuma ili kao živa ograda.Visoki grm, raširenih trnovitih grana, pun je bijelih cvjetića ugodnog mirisa, koji obeharaju u martu i u aprilu.Plod je okrugao, tamnoplav, koštunjav, promjera oko 1 cm.Ima trpak i kiseo okus, pa se zato jede tek nakon mraza.U plodu i kori ima tanina i gorkih tvari, u stabljici i lišću ima kalija, kalcija i flavonskih heteroida, a u plodu ima pektina, jabučne i cijanovodične kiseline, kao i vitamina C.Bere se u doba cvjetanja, od marta do aprila, plod u jesen, kad ga je mraz omrazio, a korjen u proljeće i jesen.Uzima se za jačanje krvi, osobito u slučaju kožnih bolesti, za bolesti pluća i dišnih organa,protiv žutice i dizenterije, kao i kod bolova u želucu i probavnim organima.
Čaj od trnine:
1 supena kašika osušenog ili 7 supenih kašika svježeg cvijeta prelje se sa 2,5 dl ključale vode, prokuha 1 minutu, i poklopljno ostavi da stoji 10 minuta, pa procijedi.
Pije se 3-4 dana po jedna šolja dnevno i to gutljaj po gutljaj svaki sat.Ako taj procijeđeni čaj prokuhamo sa 1 supenom kašikom meda, dobijemo lijek za upalu pluća i bronhija, koji omekšava sluz i olakšava iskašljavanje.
Piju se 2-3 šolje dnevno, svakih pola sata po jedna supena kašika.
Protiv osipa kod djece se daje 1 šolja tog čaja dnevno, tako da se količina razdjeli na četiri dijela.Protv pretjeranog debljanja:
6 gr. cvijeta trnine,
6 gr. cvijeta preslice (Equsetum arvense).Prouha se 5 minuta u ½ l vode. Piju se dnevno 2-3 šolje u toku mjesec dana. Protiv pretjeranog debljanja II:
1 supena kašika meda, zakuha se sa 2,5 dl vode, pa se prelije preko:
5 gr. cvijeta trnine,
5 gr. ruzmarina ( Rosmarinus officinalis)
5 gr. krkavine ( Rhamnus frangula),
5 gr kadulje (Salvia officinalis),
2 gr. pelina (Artemisia absinthium),
zatim se ostavi da stoji poklopljeno 25 minuta i procijedi.
Piju se 1-2 šolje dnevno u toku mjesec dana.Bobe kuhane u crnom vinu liječe od dizenterije, a ako se namoče u vino ili konjak i ostave da stoji 10 dana, liječe bolesti bubrega i mokraćnih organa.Protiv žutice se uzme 5 gr. stucane unutarnje kore korijena ili 50 gr. svježe, kuha u 2,5 dl bijelog vina, dok ne ukuha za trećinu.
To se podijeli na tri dijela i pije prije obroka ujutro, u podne i navečer.Prašak od samljevenih suhih cvjetova uklanja bolove oko srca i pritisak oko jetre. Uzima se, na vrhu noža ujutro i navečer, pola sata prije jela. Latinski naziv: Prunus spinosa

Share this Article
Leave a comment