Oni su odlučili da prestanu jesti bijeli hljeb: Pogledajte nevjerovatne promjene na tijelu koje nastaju!

vijestivijesti
6 Min Read

Hiljade blogera redovno dijeli priče o tome šta im se promijenilo u životu otkako su prestali da jedu namirnice koje sadrže brašno. Rezultati su prosto zapanjujući: ten im se proljepšao, težina smanjila, postali su ispunjeni energijom. Ipak, da li je sve to istina?

Femina je odlučila da to ispita, a vi sami izvedite zaključke.

Nema nikakve sumnje da su integralni hljeb, kao i peciva od raži, ovsa i mekinja – vrlo koristni za organizam. Zato nije nikakvo čudo da čovjek može dosta dugo da preživi samo na crnom hljebu i vodi. Međutim, sa bijelim je sasvim druga priča. Brašno je u 20. vijeku počelo da se proizvodi industrijski i njegov kvalitet je značajno opao. Zato vam preporučujemo da iz ishrane izostavite hljeb koji se pravi od bijelog brašna. Objasnićemo i zašto.

Razlog broj 1: Beskoristan proizvod

Pšenično zrno je u početku vrlo bogato vitaminima, ali u procesu prerade zrna i njegovog pretvaranja u brašno, sva ta korisna svojstva naprosto nestanu. Potpuno prerađeno bijelo brašno zadrži samo oko 30% korisnih supstanci, koje nakon dvije nedelje prestanu da budu aktivne.

A koji je rok trajanja brašna? 12 mjeseci. Svima toliko omiljen bijeli hleb koji se od njega pravi, sastoji se zapravo od beskorisnog bijelog praha, iako ga nazivaju brašnom najvišeg kvaliteta.

Razlog broj 2: Odsustvo ukusa

Priznajte, bijeli hljeb nema ukusa. A upravo ga zato mnogi obožavaju. Ne smeta da osjetite ukus drugih namirnica koje jedete zajedno s njim – mesa, supe, sira. Međutim, bijeli hleb ih ni ne poboljšava, kao što čine proizvodi od integralnog brašna.

Razlog broj 3: Toksičnost

Uzgajanje pšenice je savremenom svijetu dostiglo ogromne razmjere. Da bi prinosi bili što veći i brži, ona se zasipa pesticidima. Da se riješe glodara i gljivica – proizvođači je tretiraju raznim hemijskim preparatima, ali glavno je ono što je čeka dalje.

Da bi brašno bilo bijelo, proizvođači koriste iste supstance za izbjeljivanje, koje koristimo za pranje: benzoil peroksid, natrijum i kalcijum pirosulfat, kao i hlor dioksid. Uvijek treba utvrditi od kakvog je brašna napravljen hljeb: rafinisanog ili organskog. Rafinisano brašno prolazi cio gore opisani put.

Razlog broj 4: Osip na koži

Ono smo što jedemo. Ako u ishranu uvrstite razne vrste proizvoda od brašna, to će se sigurno odraziti na vašu kožu. Osip na koži je najčešće rezultat reakcije na gluten (pšenični kompozitni protein) koji se nalazi u hljebu.

Gluten se praktično ne izlučuje iz organizma i taloži se na zidove crijeva, oštećujući im resice, tako da one vremenom poremete funkciju apsorbovanja korisnih materija. I zato, prije nego što opet odete kod kozmetičara, razmislite o svojoj ishrani.

Razlog broj 5: Problemi s varenjem

Za ovo opet možemo “okriviti” gluten: on narušava integritet ćelija u crijevima i time izaziva niz problema sa sistemom za varenje. Hljeb od celog zrna sadrži element koji je veoma važan za ljudski organizam – celulozu. A nje u proizvodima od “visokokvalitetnog brašna” praktično nema.

Samo 5-6 komada integralnog hljeba na dan, obezbijediće vam dnevnu potrebu za celulozom. Ako želite da zadovoljite tu potrebu voćem i povrćem, moraćete da pojedete 14 jabuka ili 21 šargarepu ili 25 paradajza ili 2,3 kg krastavaca.

Razlog broj 6: Prevremeno starenje

Sad vam je već sasvim jasno da cio sastav bijelog hleba bukvalno vrišti da je to sasvim prazna hrana, proizvod sasvim lišen hranljivih materija. Kad živi od hrane u kojoj nema potrebnih vitamina, naš organizam ne može da održi svježinu i mladost. Zbog toga ljubitelji testa obično izgledaju stariji nego što jesu.

Razlog broj 7: Zavisnost

Lako je steći zavrisnost od bijelog hljeba, kao od narkotika. Bijelo brašno zapanjujuće brzo oslobađa šećer u krvotok, a posljedica toga je oslobađanje hormona insulina.

Pojeli ste samo jedan komad peciva, ali nivo šećera vam je naglo porastao, a onda isto tako brzo opao – i sada se osjećate tromo i opet imate želju da jedete brze ugljene hidrate, kako biste se osjetili čilo. Takvi nagli skokovi nivoa šećera u krvi mogu čak dovesti do dijabetesa.

Razlog broj 8: Prekomjerna težina i gojaznost

Mnogima je upravo ovaj razlog presudan da odustanu od peciva. Više od 70% ljudi koji sasvim izbace hljeb iz ishrane, u prve dvije nedelje nakon toga izgubi na težini. Sto grama bijelog brašna sadrži samo 0,6 g celuloze, a ostatak njegovog sadržaja se primetno taloži na butinama, bokovima i stomaku, u obliku masnih naslaga.

Hljeb ima čak viši glikemijski indeks nego tabla čokolade, a skrob koji se nalazi u pekarskim proizvodima, brzo se razlaže u digestivnom traktu i ulazi u krvotok kao glukoza. Sve to znači da ćete uskoro ponovo osjetiti glad.

Budite pažljivi i uvijek pažljivo proučite sastav proizvoda koji kupujete.

Jeste li spremni da se odreknete bijelog hljeba?

Izvor: Femina

Share this Article
Leave a comment