OPREZ: Đumbir ne smijete uzimati ako IMATE JEDNO OD OVA 4 STANJA!

vijestivijesti
2 Min Read

Svima je jasno koliko je đumbir zdrav i koliki učinak ima na zdravlje organizma.Međutim, postoje neki slučajevi kada ga ne bismo trebali konzumirati.
U nastavku ćemo navesti neke:

Trudnoća – Trudnice ne smiju koristiti đumbir jer može dovesti do prijevremenih kontrakcija.
Dijabetičari – Osobe koje imaju dijabetes i ubrizgavaju inzulin ili piju tablete, ne bi trebale da uzimaju đumbir. Razlog je jer ćete uz lijekove previše sniziti šećer.
Đumbir trebate izbjegavati i ako koristite lijekove protiv zgrušavanja krvi. Đumbir ne smiju koristiti ni osobe koje imaju žučni kamenac, jer on potiče izlučivanje.

BONUS SAVJET: ČAJ OD ĐUMBIRA

Đumbir posjeduje nevjerovatnu ljekovitost i svako bi ga trebao konzumirati.
Posebnu pažnju treba posvetiti čaju od đumbira. Obzirom da se u đumbiru nalazi mnogo aktivnih materija, prvenstveno gingerolsa i gingerdiola, koje imaju antibakterijsko, antivirusno i antigljivično dejstvo, reproučljivo je da čaj od đumbira koristite kako biste ojačali imuni sistem, te samim tim spriječili da vaš organizam napadnu neke bolesti. Mnogi sastojci koji se nalaze unutar ove biljke posjeduju antiupalno dejstvo, pa ga možete koristiti za liječenje bolesti, ali i kako biste se oslobodili bolova koji se pojavljuju u zglobovima i mišićima.

Dokazano je da upotreba đumbira poboljšava rad moždane funkcije, koncentracije i pamćenja. Osim toga, riješiti ćete se dijareje, mučnine, povraćanja. Savjetujemo vam da pirpremite sebi čaj od đumbira, jer samo tako možete da pomognete svom organizmu.

Potrebni sastojci:
– čaša vode
– 5 kriški đumbirovog korijena
– kašikica meda
Priprema: Stavite vodu da vam prokuha, a za to vrijeme ogulite đumbir i osjecite potrebne kriške. U prokuhalu vodu ga dodajte, te ostavite 5 minuta da se kuha, nakon čega ga trebate skinuti sa vatre. U ohlađeni čaj dodajte med i počnite sa konzumiranjem. Za veoma kratko vrijeme ćete da primjetite pozitivan učinak čaja.

novi.ba

Share this Article
Leave a comment