ORAHOVAČA JE NAJZDRAVIJE ALKOHOLNO PIĆE: Narodni lijek za anemiju i štitnu žlijezdu, evo kako da je napravite [RECEPT]

vijestivijesti
6 Min Read

Osim velike količine joda i vitamina B grupe, u kori zelenih oraha pronađeno je jedinjenje juglon, koje ima dokazana antitumorska dejstva.

Kombinacija mladih zelenih oraha i alkohola od davnina je poznati narodni lek za mnoga stanja, pod uslovom da ne zaboravite da se ipak radi o alkoholnom piću, i da ne bi trebalo konzumirati više od jedne ili dve čašice dnevno.

Zapisi o lekovitim svojstvima čuvene „orahovače“ pronađeni su u starim manastirskim knjigama, beleškama vidara, travara, ali i kolekcionara i poznavalaca pića.

Za bolesnu štitinu žlezdu obavezna konsultacija sa lekarom
Osim velike količine joda i vitamina B grupe, u kori zelenih oraha pronađeno je jedinjenje pod nazivom juglon, koje ima dokazana antitumorska dejstva. Najstarija zdravstvena namena likera od zelenih oraha i orahove rakije je pomoć radu štitaste žlezde i stimulacija pravilnog rada hormona, a pored toga, vekovima se koriste za probavne probleme i bolje zdravlje digestivnog trakta. Ukoliko imate problem sa štitnom žlezdom, orahovaču nikako nemojte piti na svoju ruku, već se prvo konsultujte sa svojim endokrinologom, koji će vam, na osnovu statusa hormona i nivoa TSH, reći da li smete da uzimate ovaj napitak.

Bolesti kod kojih takođe pomaže, ali se o tome malo zna
Liker od oraha je dobar zaštitnik srca, krvnih sudova i nervnog sistema. Zanimljivo je da postoje i neki dokazi o tome da može da spreči pojavu parodontoze. Orahova rakija koristi se i u nezi i zaštiti kože, kao i za uklanjanje akni, i to tako što se problematično mesto dobro očisti, na gazu natapkaju orahovača ili liker, ostavi da deluje, i nakon petnaestak minuta ispere.

Pronađeni su i zapisi koji kažu da je orahov liker korišćen u lečenju nekada rasprostranjenih polnih bolesti poput sifilisa, kao i da se davao obolelima od malarije. Može da pomogne kod infekcija grla i upale sluzokože usne šupljine.

Pomoć kod problema sa želucem
Stres, kao i neredovna i loša ishrana najčešći su uzroci problema sa želucem. Prednjače gastritis i čir, koji može da se javi na osetljivoj sluzokoži želuca, početku tankog ili dnavaestopalačnog creva (duodenuma). Kada se problemi jave, dolazi do bolova u abdomenu, nadutosti, mučnine i povraćanja, a zeleni orahovac, u kombinaciji sa medom je odličan, ne samo u olakšavanju simptoma, već i u prevenciji.

Ako dođe do bakterijske infekcije, kompleks vitamina i minerala će delovati tako što će napasti bakterije (čak i heliko-bakteriju), ojačati crevnu floru, smiriti iziritirani želudac, poboljšati i olakšati varenje, smanjiti nadutost i žgaravicu.

Orahovačom protiv anemije
Velika količina vitamina kompleksa B, zatim C i E, kao i folne kiseline, uz Omega 3 masnoće i druge korisne minerale (kalcijum, kalijum, cink, gvožđe, magnezijum, fosfor i jod), obezbediće onima koji boluju od anemije dragocenu podršku u borbi za viši nivo gvožđa i hemoglobina.

I ovde valja ponoviti da orahovača spada u alkoholna pića i da se može desiti da nekome ne prija, a u slučaju anemije, dovoljno je uzimati po jednu čašicu, ujutru i uveče. Takođe, ne bi trebalo da ga konzumiraju trudnice, a budući da sadrži alkohol, i ne treba ga konzumirati pre sedanja za volan.

Lek za potenciju i jači libido
Orah obiluje vitaminima B1 i B2, koji ne samo da telu obezbeđuju energiju i snagu, već utiču i na dobro zdravlje muškog reproduktivnog sistema. Jedan od razloga je visok sadržaj cinka koji je zaslužan za jačanje libida i povećanje seksualne želje. Kombinacija orahovače i meda je i delotvorna i u lečenju potencije, liker od oraha je za ove probleme dobar i samostalno, ali se sa medom dopunjava i tako pojačava dejstvo.

Recept za manastirski eliksir zdravlja
Potrebni sastojci:

10 – 15 zelenih mladih oraha
litar domaće rakije (najbolje lozove)
400 grama domaćeg meda ili smeđeg šećera
4 -5 karanfilića
jedan limun
Priprema:

Orahe dobro operite, kao i limun (koru). Orahe isecite na polovine, a limun na male trouglaste kriške. Ostale sastojke sjedinite i mešajte polako i uporno sve dok se šećer ne istopi. Uspite u staklenu bocu i držite na suncu, idealno do 40 dana. Smesu svakog dana promućkajte, ali držite flašu zatvorenu. Nemojte piti više od jedne čašice ujutru i jedne uveče.

Alkoholni liker
Potrebni sastojci:

konjak
orahovac
šećer
limunov sok
U šejker sipati po čašicu konjaka, orahovače, malo limunovog soka i pola male kašike šećera. Izmućkajte dobro, sipajte u čašu, ukrasite ivicu šećerom, dodajte krišku limuna i dekorišite kockicama leda.

NAPOMENA: Sve što se nalazi u ovom tekstu je samo u informativne svrhe, a ne u svrhu pružanja medicinskih savjeta. Trebali biste kontaktirati svog liječnika kako biste dobili savjet u vezi s bilo kojim posebnim zdravstvenim problemom, stanjem ili prirodnim receptom.

Izvor: eklinika.telegraf.rs

Share this Article
Leave a comment