Otežavaju varenje: Pet namirnica koje iritiraju želudac

vijestivijesti
3 Min Read

Hrana nam obezbjeđuje neophodne hranljive materije, daje nam energiju i čak može da nam pomogne da se odbranimo od bolesti. Ali, te prednosti ne važe za sve namirnice. U stvari, u nekim slučajevima je sasvim suprotan efekat – određene namirnice zapravo mogu da izazovu zdravstvene probleme, upale, iritacije i iscrpe nam energiju. Najgore od svega je što konzumiranje određene hrane u većim količinama može da optereti jednog od glavnih igrača u procesu varenja – želudac. Ovih 10 namirnica smatraju se najgorim za stomak, izazivaju nadimanje i otežavaju varenje.

Pržena hrana

Pržena hrana sadrži mnogo masti i može da izazove dijareju. Bogati umaci, masni komadi mesa, namazi od putera i kajmak takođe mogu da izazovu probleme. Stručnjaci preporučuju da se pržena hrana zameni pečenom i laganim sosevima, koji sadrže povrće umjesto putera ili kajmaka.

Citrusi

Budući da su bogati vlaknima i kiseli su, nekim ljudima citrusi mogu da iritiraju želudac. Izbegavajte pomorandže, grejpfrut i drugo citrusno voće ako imate problema sa stomakom.

Vještački šećer

Ukoliko koristet previše žvakaćih guma bez šećera, napravljene sa sorbitolom, možete da dobijete grčeve i dijareju. Hrana napravljena sa ovim vještačkim zaslađivačem može izazvati te probleme. Američka Uprava za hranu i lekove FDA upozorava da možete da dobijete dijareju ako jedete 50 ili više grama sorbitola dnevno, iako čak i mnogo manje količine navodno izazivaju probleme nekim ljudima.

Previše vlakana

Hrana bogata zdravim ugljenim hidratima, poput integralnih žitarica i povrća, dobra je za varenje. Ali, ako počnete da ih jedete mnogo, vaš probavni sistem može da ima problema sa prilagođavanjem. Rezultat toga su gasovi i nadimanje. Zato postepeno povećavajte količinu vlakana koju jedete.

Pasulj

Pasulj je prepun zdravih proteina i vlakana, ali takođe sadrži i teško svarljive šećere koji izazivaju gasove i grčeve, a naše telo nema enzime koji bi mogli da ih razgrade. Zato taj posao preuzimaje bakterije u našim crevima, ispuštajući pti tome gasove. Zbog toga se savjetuje da se pasulj potopi u vodu najmanje 4 sata prije kuhanja kako bi se oslobodio nekih problematičnih šećera.

Share this Article
Leave a comment