OTKRIVENO KOJE VOĆE I POVRĆE IMA NAJVIŠE PESTICIDA: Jedna voćka ubjedljivo najgora, ovako uklonite štetne preparate

vijestivijesti
2 Min Read

Mnoge vrste voća i povrća koje kupujemo tretirane su pesticidima, te je u tom smislu najbolje kupovati od nekoga koga poznajete, kako biste bili sigurni da je ono što jedete organsko.

Ipak, nemaju svi uslova da pazare ove namirnice od poznanika, posebno u većim gradovima, tako da su “osuđeni” na ono što se nudi u prodavnicama.

Među voćem i povrćem koje sadrži najviše pesticida nalaze se jagode, spanać, kelj, jabuke, grožđe, trešnje, breskve i paradajz. Sada je novo istraživanje neprofitne organizacije Environmental Working Group pokazalo da jedna jagoda sadrži čak 23 različite vrste pesticida!

“Izloženost pesticidima povezana je sa brojnim lošim efektima na zdravlje, uključujući ometanje hormona, toksičnost mozga i nervnog sistema”, rekla je analitičarka Sindi Svenson koja radi za Environmental Working Group.

“Nedavno sprovedena studija na Harvardu je pokazala da konzumiranje hrane koja sadrži dosta pesticida može čak da poništi sve dobre efekte koje imaju voće i povrće, poput zaštite od srčanih bolesti”, dodala je.

Svensonova je objasnila da su naučnici utvrdili da je veća toksičnost ukoliko se koristi kombinacija dva ili više pesticida, “a to je alarmantno jer samo jedna jagoda može da ima do 23 različita pesticida”.

Pranje voća i povrća vodom prije jela je u tom smislu obavezno, ali naučnici su nešto ranije otkrili i najbolji način da ove namirnice očistite od pesticida – potopite ih u vodu u koju ćete dodati malo sode bikarbone i ostavite da djeluje oko 15 minuta.

Share this Article
Leave a comment