OVAJ DIO ORAHA SVI BACAMO, A NEVJEROVATNO JE LJEKOVIT: Melem za krve sudove,čisti arterije,smanjuje rizik od bolesti srca!

vijestivijesti
2 Min Read

Upoznajte ljekovita svojstva oraha – koliko ih treba jesti svakog dana i kako se kuha čaj od cuhelih plodova koji pomaže protiv parazita.

Orah se smatra najzdravijim i najpristupačnijim koštunjavim voćem. Sadrži visok procenat omega-3 masnih kiselina, kao i značajan nivo antioksidansa, pa se preporučuje konzumacija 30 do 50 grama dnevno radi zaštite srca i kardiovaskularnog sistema.

Orasi smanjuju rizik od “lošeg” holesterola, bogati su i proteinima, dijetnim vlaknima i vitaminima. U njima ima vitamina grupe B, ali i kalcijuma, natrijuma, gvožđa, fosfora i magnezijuma.

Kora i kožica ploda oraha su puni tanina i kinona, pa se čaj od oraha preporučuje protiv parazita i gljivica. Takođe, ovaj napitak ima pozitivan uticaj na krvne sudove.

Priprema je jednostavna. Izlupajte šaku oraha i potopite je u pola litre hladne vode. Ostavite poklopljeno da stoji preko noći, pa ujutru stavite na ringlu da provri. Kad čaj proključa, poklopite i sklonite sa vatre i ostavite da se ohladi.

Kad bude mlak, procijedite i pijte polako, u malim gutljajima. Čaj od oraha pijte bar mjesec dana, svakodnevno. Imajte na umu da kora oraha, ukoliko se u čaju kombinuje sa mladim listovima, može imati i laksativno dejstvo. Zato budite oprezni i, ako vam ne prija napitak od kore, možete kuhati i čaj samo od plodova.

Tekst: Lepa&Srećna

Share this Article
Leave a comment