PAŽNJA ! Namirnice koje NE TREBA kombinovati sa LEKOVIMA

vijestivijesti
2 Min Read

PAŽNJA ! Namirnice koje NE TREBA kombinovati sa LEKOVIMA

Možda ste čuli da se određene lekovi ne smete kombiniovati, ali – kako ono što jedemo i pijemo utiče na njihovo delovanje? Pre nego što prvi put popijete lek, razgovarajte sa lekarom o stvarima koje biste trebali izbegavati.

1.GREJP
Ovo citrusno voće utiče na to kako ćelije u probavnom traktu kroz telo prenose supstancu, a može uticati na 50 različitih lekova. Delovanje određenih lekova može poništiti.

2.MLEKO
Mlečni proizvodi mogu otežati organizmu da procesuira određen antibiotik. Minerali poput kalcijuma i magnezijuma nose deo odgovornosti. Ako pijete antibiotike, informišite se o tome postoje li određene namirnice ili napici koje ne smete da konzumirate.

3.ČOKOLADA
Tamna čokolada je jedna od namirnica koja može uticati na delovanje tableta koje su namenjene za lakši san. Isto tako će pojačati delovanje nekih lekova za stimulaciju.

4.DODACI ISHRANI SA GVOŽĐEM
Oni mogu umanjiti efekte levotiroksina, poznatog i kao L-tiroksin, koji se koristi se lečenje nedostatka hormona štitne žlezde. Ako taj lek koristite uz multivitamine, proverite da se u njima ne nalazi gvožđe. Ako vam je potreban baš taj dodatak ishrani, porazgovarajte s doktorom.

5.ALKOHOL
Poništiće delovanje određenih lekova, a na toj listi se nalaze i oni za krvni pritisak i srce. Isto tako će pojačati delovanje nekih lekova ili izazvati opasne nuspojave.

6.KAFA
Može oslabiti delovanje antipsihotika, ali i pojačati delovanje nekih drugih lekova, poput aspirina.

7.KUPUS I SLIČNE BILJKE
Ako uzimate lek koji sprečava nastanak ugrušaka u krvi pripazite na to koliko vitamina K unosite. Može lek učiniti manje delotvornim i tako povećati rizik od krvnih ugrušaka. Kupus, kelj, peršun, brokoli i spanać su neke od najpoznatijih namirnica koje sadrže puno ovog vitamina.

PAŽNJA ! Namirnice koje NE TREBA kombinovati sa LEKOVIMA

Izvor: http://savetnik.net/

Share this Article
Leave a comment