PET NAMIRNICA KOJE SU PREPUNE VITAMINA D: Bez njega nema zdravog i dugog života

vijestivijesti
3 Min Read

Vitamin D je neophodan za održavanje metaboličkih procesa u tijelu, za zdravu kožu i lijepu kosu. Ovaj vitalni vitamin je uključen u sintezu polnih hormona, metabolizam ćelija i štiti od osteoporoze. U periodu jesen-zima tijelu je posebno potreban vitamin D, jer se njegov nivo smanjuje uslijed nedostatka sunčeve svjetlosti.

Uz pomoć kojih proizvoda možete popuniti rezerve “solarnog” vitamina, otkrila je nutricionistkinja Nata Gončar.

Vitamin D je jedan od najvrijednijih vitamina za održavanje zdravlja. Nedostatak ovog vitamina dovodi do problema sa kožom, opadanja kose, promjene raspoloženja, povećanog umora, iscrpljenosti organizma, pogoršanja hroničnih bolesti.

PET NAMIRNICA SU BOGATE VITAMINOM D
JETRA BAKALARA
Nezaobilazan proizvod za prevenciju nedostatka vitamina D. Кafena kašičica jetre bakalara sadrži 448 IU D vitamina, što je 56% dnevne potrebe. Jetra takođe sadrži omega-3 masne kiseline i vitamin A, koji su neophodni za normalno funkcionisanje mozga, kardiovaskularno zdravlje i jak imuni sistem.

SKUŠA
Ukusna i ekonomična riba bogata omega-3 masnim kiselinama, fosforom i vitaminom D. Samo 100 grame ove ribe sadrži 360-390 IU vitamina D.

RUŽIČASTI LOSOS
Bogat izvor vitamina D, učestvuje u formiranju kostiju i pomaže da se kalcijum apsorbuje u njih. Ružičasti losos sadrži mnogo lako svarljivih proteina (100 g ribe sadrži oko 60% dnevne potrebe za proteinima). Riba sadrži supstancu glutation – sakuplja štetne strane ćelije u tijelu i jača imuni sistem.

SOK OD POMORANDŽE
Jedna čaša (250 ml) sadrži oko 100 IU vitamina, što je 12% dnevne vrijednosti. Sok takođe sadrži vitamin C, koji pomaže u apsorpciji mnogih drugih vitamina i spriječava nedostatak. Sok od pomorandže poboljšava raspoloženje i stanje krvnih sudova, povećava nivo energije i aktivira zaštitne funkcije organizma.

PILEĆA JAJA
Bogat izvor vitamina D. Cijela jaja nadoknađuju njegov nedostatak, dobro zasićuju i ispunjavaju ishranu proteinima. Najveći deo vitamina D i drugih korisnih materija nalazi se u žumancima: svako sadrži 5% dnevne vrijednosti “vitamina sunca”.

MANJE KOLIČINE VITAMINA D SE NALAZE U DRUGIM NAMIRNICAMA KOJE MOŽETE DODATI SVOJOJ SVAKODNEVNOJ ISHRANI:
sir
mlijeko
maslac
goveđa jetra
pečurke
peršun
tofu

Ako postoji nedostatak vitamina, potrebno je normalizovati ishranu, dodati u jelovnik namirnice koje obezbijeđuju dnevnu potrebu za vitaminom D, ili nedostatak nadoknaditi lijekovima.

Da tijelo ne bi osjetilo nedostatak vitamina D, savjetuje se pravilna ishrana, šetnja na svežem vazduhu i fizička aktivnost.

Tekst: Lepa&Srećna

Share this Article
Leave a comment