Planina Vlašić

vijestivijesti
2 Min Read

Planina Vlašić je dobila ime po starim nomadima Vlasima sa najvećim vrhom Opaljenikom (1943 m).Nalazi se u središnjem dijelu Bosne i Hercegovine, te veći dio planine Vlašić pripada
općini Travnik. Vlašić – to je masiv planinske visoravni sa 500 km2 prostora (jedna od najvećih planinskih visoravni u Bosni i Hercegovini, sa 5 rijeka i bezbroj izvora (veoma vodonosna) sa vrhovima

Opaljenik, Pavo, Čavo, Vlašićka Gromila koji idu do 2000 m nv. Planina Vlašić je bogata florom i faunom sa velikim brojem sunčanih dana, a ujedno snježni pokrivač se zadržava više od 5 mjeseci. Pored prirodnih resursa, najveća vrijednost ove planine je položaj u središnjem dijelu Bosne. Vlašićje podjednako udaljen od Jadranske obale (cca 200 km) kao i od većih kontinentalnih gradova u susjednim nam državama Zagreba i Beograda (cca 300 km). Udaljenost od Sarajeva, glavnog gradaBosne i Hercegovine je 120 km.

Izuzetan geoprometni položaj svrstava ovu planinu u jednu od najotvorenijih planina na područjuBalkana. Prirodne ljepote i atraktivni lokaliteti, bogato kulturno-historijsko nasljeđe i povoljni klimatski uslovi čine ovu planinu privlačnom svim putnicima namjernicama tokom čitave godine. U srcu planineVlašić na nadmorskoj visini 1260 m je davnih 60-tih godina prošlog stoljeća osnovan Sportsko – rekreacioni centar “Babanovac” koji je povezan sa Travnikom (21 i 28 km) dvijema asfaltnim saobraćajnicama i čini jezgro razvoja zimskog turizma na ovom području.

Nekad prepoznatljiv po međunarodnom takmičenju u skokovima pod nazivom “pokal Vlašić”, sa svojom 90 metarskom skakaonicom koja spada u jednu od najjužnijih i najprirodnijih skakaonica u Evropi, “Srebrenom pahuljicom”, priznanjem za najuređeniji zimski centar u bivšoj Jugoslaviji za 1979.g., do 1992.g. je predstavljao jedan od vodećih centara zimskog turizma u bivšoj Jugoslaviji.

Share this Article