PROTIV SVIH ŽENSKIH BOLESTI: Posebna biljka za ženske probleme i tegobe kao što su upale jajnika, mršavljenje, bolesti želuca…

vijestivijesti
2 Min Read

Kunica ili kako se još u narodu zove hajdučka trava, stolisnik, sporiš, mezinec ili arman prirodni je lijek za mnoge tegobe.

Nju posebno smatraju ženskom biljkom jer pouzdano liječi sve ženske probleme, pa se u narodu može naći izreka “Mnoge bi sebi nedaće žene prištedjele kada bi s vremena na vrijeme za kunicom posegnule.

Raste skoro na svakoj livadi i lako je možete prepoznati. U sebi nema opasnih sastojaka, ne izaziva ovisnost i može se svakodnevno upotrebljavati.

Ljekoviti dijelovi biljke su listovi i rascvjetane cvjetne glavice, s tim što se od kunice pravi i ulje i tada se koriste listovi sa grančicama gdje cvjetovi nisu procvjetali.

Čajevi od kunice:
Čajevi od kunice se prave za jajnike, mršavljenje i želudac. Za pripremu se koristi osušeni dio biljke, nadzemni. Jedna kašika osušene kunice se prelije sa 2 litre kipuće vode. (Tekst se nastavlja ispod)

U takvoj vodi treba da stoji 15 minuta do pola sata nakon čega se treba procijediti. Najbolje je čaj piti tri puta dnevno prije obroka, a najveći efekat ima kad se pije natašte.

Kunica kao lijek:
Kunica se koristi kao prirodni lijek protiv bijelog pranja kod žena i upale jajnika.

Priprema:
Uzeti po 40 g lista i cvijeta kunice i kamilice i po 10 g kadulje i lišća koprive. Zatim, 4 velike kašike ove mješavine se pospu sa 1 l ključale vode.

U takvoj vodi mješavina treba da odstoji najmanje 10 minuta, zatim se procijedi kroz čistu lanenu krpu ili gazu. Kad se ohladi na temperaturu tijela, ovim čajem se ispire rodnica.

Share this Article
Leave a comment