Savjeti/PROTIV JAKOG KAŠLJA I BRONHITISA: Čuveni recept sa crnom rotkvom je lijek koji su spravljale naše bake…

vijestivijesti
3 Min Read

Recept koji su spravljale naše bake…

Najbolje i više puta dokazano sredstvo protiv bronhitisa, suhog i hroničnog kašlja kod djece i odraslih je – crna rotkva sa medom. To je recept koji su spravljale i naše bake. Zahvaljujući prirodnim sastojcima, ne samo da je jednostavan i ukusan, već i izuzetno koristan, piše uspesnazena. Ovaj prirodni lijek je odlično sredstvo za iskašljavanje kod bolesti gornjeg respiratornog trakta. Mami nas jeftinoćom i stopostotnom bezbjednošću. Većina djece rado uzima ovaj slatki lijek, često tražeći još. Ne izaziva nuspojave, a i veoma je jednostavan za pripremu.

Sirup protiv kašlja sa crnom rotkvom i medom:

Dakle, za početak treba otići na pijacu (ili u svoju baštu) i nabaviti jednu veću crnu rotkvu, težine od oko 400g do 500g. Biće potreban med (u krajnjem slučaju – šećer) i jedna manja činija.

RECEPT:

Sastojci:

– jednu veću crnu rotkvu, težine od oko 400g do 500g

– med, a u krajnjem slučaju može i šećer (pogledajte u pripremi recepta koliko ide meda ili šećera)

– jedna manja činija

Priprema:

Sirup se priprema uveče za sutradan. Rotkvu dobro operite i osušite. Ako nije ravna, isjecite malo donji dio, da može stojati ravno. Odsjecite gornji dio, koji će nam kasnije zatrebati. Napravite udubljenje u rotkvi, ostavite zidove debljine oko 2 cantimetra okolo. U udubljenje dodajte 2 kašike meda (da se napuni više od pola rotkve) ili 4 kašike šećera (ako ste alergični na med). Poklopite je poklopcem – gornjim odsječenim vrhom. Ostavite da prenoći. Za to vrijeme će se u rotkvi pojaviti ljekoviti sirup, nezamenljiv u liječenju kašlja. Ujutro možete početi koristiti ovaj ljekoviti sirup.

Primjena:

Sirup protiv kašlja treba uzimati 4-5 puta dnevno, nekoliko minuta prije jela. Odrasli po 1 supenu kašiku, a djeca po 1 kafenu kašičicu. U toku dana sirup ćete iskoristiti, zato uveče u istu rotkvu opet dodajte med, a sutradan ponovo uzimate ovaj ukusan i ljekoviti sirup. Tek poslije dva-tri dana, možete promjeniti rotkvu. Ovim ljekovitim sirupom se brzo oslobađamo suhog i upornog kašlja.

A djeca će ga prihvatiti sa zadovoljstvom. Jedino, treba da budu oprezni dijabetičari i djeca mlađa od godinu dana, jer veća količina meda može izazvati alergiju. Uprkos ljekovitosti, postoje kontraindikacije za korištenje: akutne bolesti gastrointestinalnog trakta, jetre, žučne kese i bubrega. Stoga, obavezno se obratite doktoru i konsultujete sa njim ako imate nekih zdravstvenih problema. Budite zdravi!!

Crna rotkva korijensko je povrće iz porodice Brassicaceae i vrsta je zimske rotkve. Naziva se i crnom španskom rotkvicom ili Erfurterovom rotkvicom. Jestivi korijen ima žilavu ​​crnu kožicu i bijelo meso. Postoje okrugle i izdužene sorte.

Share this Article
Leave a comment