Spas za dijabetičare, reguliše šećer, pritisak i holesterol: Što prije počnite da koristite ovu biljku

vijestivijesti
5 Min Read

oš od antičkih vremena, korijen čička se koristi zbog svojih ljekovitih svojstava. Čičak svoje porijeklo vuče iz Azije, a posebno je bio cijenjen i gajen u Japanu. Podzemni dio ove poznate trnovite biljke može da bude važan dodatak ishrani svakog čovjeka, jer u sebi ima toliko dobrih stvari koje nikome ne mogu da štete.

Korijen čička se u prodavnicama može naći svjež ili sušen. Preporučuje se uvijek da se skuva prije konzumiranja, a onda da se pomješa s drugim svježim povrćem, kao što su krompir, šargarepa ili luk. Važno je izbjegavati korijenje čička koje je izgubilo svoju prirodnu boju ili ono koje je preterano suvo, s obzirom na to da presušeni korijen čička nema isti hranljivi sadržaj.

Ovaj korijen može pomoći održanju zdravstvenog stanja optimalnim, s obzirom na činjenicu da u sebi sadrži brojne korisne materije. Korijen je bogat antioksidantima, koji su sposobni da štite tijelo od širokog spektra medicinskih problema. Štaviše, zbog svog bogatog sadržaja antioksidanata, čičkov korijen može da poboljša opšte kognitivne funkcije. Uz ovaj dar prirode moguće je izbjeći i promjene neurodegenerativog tipa, kao što je Alchajmerova bolest.

Kada je riječ o kalorijskom sadržaju, važno je pomenuti da je korijen čička niskokaloričan. U sto grama ima svega 72 kalorije, što ga čini idealnim izborom za sve one koji žele da izgube na težini. Visok sadržaj polisaharida, posebno inulina, može da pomogne i onima koji pate od zatvora. Redovnim konzumiranjem korena čička moguće je održavati nivoe šećera u krvi i holesterola stabilnim.

Bitno je reći i da je podzemni dio čička bogat vitaminima imineralima, posebno folnom kiselinom, niacinom, riboflavinom i vitaminima C i E. Osim toga, čičkov koren je i dobar izvor kalijuma – u 100 grama ima oko 308 miligrama ovog minerala. Takođe je bogat i drugim mineralima, poput magnezijuma, gvožđa, cinka, kalcijuma i selena.

Medicinska upotreba korijena čička

Korijen čička se može koristiti za eliminaciju toksina iz krvi i drugih dijelova tijela, djelujući i kao moćan diuretik. Kada je riječ o površinskoj primjeni, može se koristiti za uspješno liječenje različitih stanja kože kao što su dermatitis, ekcem i psorijaza. Čak i oni koji pate od suhe kože mogu imati koristi od lokalne primjene čičkovog korijena, koji djeluje umirujuće.

Preporučuje se i osobama koje pate od hormonskog disbalansa, jer je on veoma efikasan u vraćanju preko potrebne ravnoteže hormona. Takođe, može stimulisati i zdravlje jetre, pomažući ovaj važan organ da metaboliše različite hormone, kao što je estrogen.

Pošto je bogat vitaminima, mineralima i drugim korisnim materijama, nije iznenađenje što korijen čička može da se koristi za stimulisanje funkcije važnih organa, kao što su srce, jetra ili žučna kesa. On može da se koristi za regulisanje disajnih problema, a kada je u pitanju zdravlje gastrointestinalnog trakta, koren ove biljke može se koristiti kod pacijenata koji pate od probavnih poremećaja, poput gasova, dispepsije, gorušice i slično.

Sve ovo omogućava mu bogatstvo vlaknima, što je pravi preduslov efikasnog lijeka protiv zatvora.

Korijen čička može da bude i odličan lijek protiv visokog krvnog pritiska, zahvaljujući bogatom sadržaju kalijuma, koji deluje kao vazodilatator (širi krvne sudove). Održavajući krvni pritisak u stabilnom stanju, on sprečava pojavu težih stanja, kao što su moždani ili srčani udar.

Takođe, sadrži i mnoštvo korisnih materija za liječenje upale i bolesti zglobova, čime se poboljšava obim kretanja i eliminisanje neugodnih simptoma, kao što su bol ili ukočenost.

Za dijabetičare, upotreba čičkovog korijena je više nego preporučljiva. To je zato što on sadrži puno vlakana, koji regulišu nivo insulina i šećerau telu. Kao što je već rečeno, bogat je inulinom, koji je dobro poznat po svojoj sposobnosti da utiče povoljno na simptome uzrokovane dijabetesom.

Korijen ove biljke ima i pozitivan uticaj na imuni sistem. Pošto je bogat vitaminima C i E, pruža telu odličnu dozu antioksidanata, što nadalje može smanjiti rizik od raka i sprečiti pojavu drugih hroničnih i potencijalno životno ugrožavajućih stanja.

Izvor: stil/BastaBalkana.com

Share this Article
Leave a comment