Šta se dešava sa hranom kada MUHA SLETI NA NJU? Istina je GADNA – a može biti i veoma OPASNO po zdravlje

vijestivijesti
2 Min Read

Kad vam muha sleti na hranu vrlo vjerovatno je samo rukom otjerate i nastavite da jedete, ali treba li da brinete zbog bakterija?

Čini se da da jer, kako tvrdi naučnik i direktor ekološke laboratorije sa Univerziteta Fordam u Njujorku Tomas Dž. Danijels, postoji barem sto različitih vrsta bakterija i virusa koje muha može da prenese, piše “Srbija Danas“.

Kako prenosi The Healthy, kada muha pokupi bakterije, može da ih prenese svugdje oko sebe. Jedno od mjesta je vaša hrana, čak i ako je na njoj bila svega nekoliko sekundi.

– Postoji rizik od zaraze i bolesti bez obzira na to što je količina bakterija koju stigne prenijeti u tom kratkom vremenu mala – tvrdi Danijels.

Ipak, veća opasnost dolazi onda kada muha povraća. Da, zvuči grozno. Kada vam dođe na hranu ona ne pokušava da je pojede, već po njoj ispušta sokove kako bi je omekšala i mogla da pojede u tekućem obliku. Ovo čak nije najgori dio. Tjelesna tečnost koju ispušta po hrani puna je bakterija koje se duže zadržavaju u muhi, nego po njenom tijelu, što znači da je daleko veća šansa da se zarazite.

Neke od bolesti koje muve mogu preneti su zaista opasne. Ešerihija coli, salmonela, hepatitis A i rotavirus, kaže specijalista za infektivne bolesti Brent V. Larc. Još jedna bolest je Šigela (šigeloza) – uzrokuje proliv, visoku temperaturu i nepodnošljive bolove u trbuhu.

Ne morate odmah da paničite i bacate hranu na koju je sletela muha. Najviše prenose zarazu ako su bile na sirovom mesu ili prljavim površinama, kaže dr. Larc, i savjetuje da održavate kuhinju izrazito čistom jer su tako manje šanse da se zarazite. Takođe, samo jedna muha na hrani neće vas zaraziti, veća je briga ako jedete negdje napolju i svako malo na hranu sleti neka nova.

Share this Article
Leave a comment