Stručnjaci kažu da je najzdravije voće – čuva srce, regulira krvni pritisak, jača kosti

vijestivijesti
1 Min Read

Bobičasto voće je vrlo bogato vitaminima, mineralima i antioksidantima koji čuvaju zdravlje i štite od negativnog djelovanja oksidacije i slobodnih radikala. Bobičasto voće koje većina ljudi voli svakako su borovnice. Često ih obilježavaju kao superhranu, s malo kalorija jer su nevjerojatno dobre za ishranu i zdravlje.
Predstavljamo četiri razloga zašto bi ovo voće trebalo postati dio vašeg dnevnog menija.

Jačaju kosti: Bogate su kalcijumom, gvožđem, magnezijumom, manganom, cinkom i fosforom, koji su ključni za zdrave kosti.

Nega kože: Antocijanin borovnicama pomaže u borbi protiv oksidativnog oštećenja DNK, dok je obilje vitamina C veliki faktor u izgradnji kolagena. Zbog toga redovna konzumacija može pomoći u smanjenju znakova starenja, bure, staračkih pega i akni. Smanjuju loš holesterol: Istraživanja kažu da vlakna i antioksidanti mogu pomoći u rastvaranju lošeg holesterola. Studije otkrivaju da svakodnevna upotreba borovnice u ishrani pomaže u poboljšanju krvnog pritiska i ukočenosti arterija kod žena.

.Održavaju zdravlje kardiovaskularnog sustava: Borovnice se sastoje od polifenola koji imaju antioksidantno i antiinflamatorno svojstvo, te mogu pridonijeti zdravlju srca i smanjenju drugih srčanih tegoba. One također mogu regulirati krvni pritisak.

Izvor: b92.net

Share this Article
Leave a comment