SVAKO JUTRO POJEDETE JEDNU KAŠIKU MEDA? Evo šta se događa u tijelu, ovo sigurno niste znali

vijestivijesti
4 Min Read

Med već hiljadama godina nije samo prehrambeni proizvod nego vrijedan sastojak u službi dobrog zdravlja. Mnogi ga nazivaju čarobnim proizvodom prirode, a svakodnevna konzumacija meda pomaže nam od glave do pete.

Tradicionalna medicina opisuje med kao alternativni lijek za razna zdravstvena stanja – od zaceljivanja rana do hroničnih bolesti.

U nastavku pročitajte šta se događa u vašem tijelu ako svaki dan pojedete kašičicu meda.

Gubitak kilograma

U dijetama obično izbjegavamo slatko, a med je tu slatki izuzetak. Dok su rafinisani šećeri izvor praznih kalorija koje nam nikako ne pomažu kod gubitka kilograma, med čini upravo suprotno jer je prepun vitamina i minerala.

Ako konzumirate puno šećera i zamijenite ga medom, brzo ćete vidjeti razliku. Kašičicu meda stavite u toplu vodu i popijte ujutro na prazan želudac. Omiljen je dodatak čaju, a sve više ljudi stavlja ga i u kafu.

Čistija koža

Med je izvrstan antioksidans, što znači da će njegova redovna konzumacija očistiti vaše tijelo od raznih toksina. Osim toga, njegova antibakterijska svojstva znatno će poboljšati stanje vaše kože.

Aminokiseline u medu podupiru obnovu i oporavak tkiva kako bi temelj ispod kože ostao snažan i jak. Osim toga, med sadrži melatonin, koji pomaže da bolje spavamo, a san je ključan za održavanje zdravog izgleda kože, napisao je nutricionista Dejvid Volf u svojoj knjizi The Beauty Diet.

Kvalitetniji san

Med povećava nivo insulina u krvi, koji potom oslobađa serotonin. Serotonin se dalje transformiše u melatonin, hormon koji podstiče kvalitetan san.

Manje stresa

Med pomaže u smirivanju nerava i ublažavanju umora, koje su posljedica ubrzanog načina života. Glukoza sadržana u medu neophodna je za rad neurona. Brzo se apsorbuje u krv, što doprinosi opuštanju i ublažavanju simptoma anksioznosti.

Bolja probava

Med je jak antiseptik, pa se preporučuje pojesti kašičicu meda na prazan želudac. Taj jednostavni ritual pomaže u prevenciji raznih bolesti povezanih s probavnim traktom. Osim toga, dok prolazi kroz želudac, uništava klice i zacjeljuje male ranice na sluzokoži.

Jače srce

Istraživanja pokazuju da antioksidansi sadržani u medu mogu spriječiti sužavanje arterija. U zavisnosti od mesta nastanka, suženje može dovesti do zatajenja srca, pogoršanja pamćenja ili glavobolje.

Bolja memorija

Istraživanja su pokazala da ono što jedemo utiče na našu sposobnost pamćenja i verovatnoću razvoja demencije kasnije u životu. Holesterol je negativac koji loše utiče na naš mozak, a med pomaže u snižavanju (LDL) holesterola ako se redovno konzumira. Takođe, visoki nivoi LDL-a mogu dovesti i do moždanog udara pa bi med trebalo da uvrstimo u svoju zdravu rutinu.

Blaži mamurluk

Zahvaljujući fruktozi med pomaže u sagorijevanju alkohola. Najbolje bi ga bilo kombinovati s namirnicama koje smiruju želudac, na primer đumbirom, ili bananama, koje su pune kalijuma i magnezijuma – mineralima koji su nam potrebni kad pretjeramo s alkoholom.

Kako biste vidjeli rezultate, med treba konzumirati svakodnevno barem šest meseci do godinu dana. Nakon tog perioda svakodnevna konzumacija će postati navika, koja će bitno popraviti vaše zdravlje.

Share this Article
Leave a comment