Uz ove namirnice umor neće postojati

sici
4 Min Read

Napravite plan za dan. Ako imate ciljeve i zadatke koje želite postići, lakše će vam biti da se fokusirate i da se motivirate.

Pijte dovoljno vode. Dehidracija može uzrokovati osjećaj umora i smanjenu energiju. Stoga, pijte dovoljno vode tijekom dana kako biste održali hidrataciju. Da li vam se dešava da svakog dana čekate da se spusti večer da biste doslovno pali u krevet? Niste jedini. S umorom se susreće mnogo ljudi. Najčešće nas napada zimi, kada su dani kratki i kada rijetko uhvatimo koju zraku sunca. Našem tijelu je potrebno mnogo više odmora zimi nego ljeti, međutim to za većinu nije moguće jer zimi imamo istu količinu obaveza kao tokom dužih i ljepših ljetnih dana.

Proljetni umor

Nakon zimske želje tijela za dužim odmorom slijedi proljetni umor, kada se naše tijelo polako budi i aktivira, kao što se budi i priroda oko nas. Naporan tempo života i izloženost stresu ne omogućavaju nam da se i mi s prvim proljetnim zrakama probudimo iz „zimskog sna“, poput visibaba i jaglaca, već želimo pokrenuti svoje unutrašnje motore sa 0 na 100 km/h u nekoliko sekundi. To mogu samo sportski automobili, a ljudskom tijelu je potrebno malo više vremena za aktivaciju. Zato se umoru tokom hladnijih mjeseci često pridružuju i virusne bolesti koje se mogu ponavljati, naročito ako naš imunološki sistem ne funkcioniše dobro.

  • Da biste izbjegli viruse u širokom luku, potrudite se i ojačajte imunitet.
  • 7 metoda za savladavanje umora i podizanje otpornosti

Za vas smo odabrali sedam metoda pomoću kojih možete savladati umor da biste podigli imunitet i očuvali dobro zdravlje. Potrudite se i pronađite dobitnu kombinaciju svih metoda koja odgovara vama i vašem načinu života. Isplati se! Jedite zdravu hranu. Zdrava hrana bogata vitaminima i mineralima pomoći će vam da se osjećate bolje i da imate više energije. Izbjegavajte brze ugljikohidrate i slatkiše koji mogu dovesti do naglih skokova šećera u krvi i posljedičnog padanja energije.

Dovoljno se odmorite. Dovoljno sna i odmora pomoći će vam da se osjećate odmornije i da imate više energije tijekom dana. Ako se osjećate umorno, pokušajte se malo odmoriti ili se razbuditi ranije kako biste imali više vremena za odmor.

Vježbajte redovito. Redovita tjelovježba pomoći će vam da se osjećate bolje i da imate više energije. Pronađite vrijeme za vježbanje nekoliko puta tjedno i osjetit ćete razliku.

Radite nešto što vas ispunjava. Ako se osjećate bez energije zbog monotonije ili ako se ne osjećate ispunjeno svojim radom, pokušajte pronaći nešto što vas zaista ispunjava i motivira. To može biti hobij ili nešto što volite raditi u slobodno vrijeme.

Ostanite pozitivni. Positivno razmišljanje može imati velik utjecaj na vašu energiju i motivaciju. Ako se osjećate negativno, pokušajte se fokusirati na pozitivne stvari u svom životu i pokušajte se motivirati pozitivnim mislima.

Namirnice koje mogu dati energiju su one koje sadrže velike količine ugljikohidrata, proteinskih aminokiselina i zdravih masti. Neki od namirnica koje mogu dati energiju su:

  • Voće i povrće: bobičasto voće (npr. jagode, borovnice), banane, avokado, mrkva, tikvice, spanać
  • Integralni žitarice i žitarice: integralni kruh, integralni rižoto, ovsena kaša
  • Proteini: meso, riba, jaja, orašasti plodovi, tofu
  • Zdrave masnoće: maslinovo ulje, orašasti plodovi, avokado
  • Napici: čaj, voda, sokovi od voća i povrća.

Preporučuje se jesti više cjelovitih namirnica i izbjegavati procesirane namirnice koje sadrže dodane šećere i umjetne aditive. Također, važno je piti dovoljno tekućine tijekom dana kako bi se održala dobra hidratacija organizma.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment