95% BALKANACA UJUTRU PIJE KAFU, A NE ZNA DA ZATO IMA OVAJ PROBLEM: Zapanjiće vas kada vidite šta OVA NAVIKA radi našem organizmu!

vijestivijesti
2 Min Read

Većina ljudi ima naviku da čim ustane popije kafu, a upravo ta navika je predmet mnogih rasprava, jer nikako da budemo sasvim sigurni da li je to dobro ili ne.

Mnogi ujutru piju kafu kako bi se razbudili, podigli energiju i postepeno pripremili za obaveze koje ih očekuju u danu. Koliko god da je koristan ovaj napitak, omiljen ne samo među Balkancima već i među ljudima širom planete, ispostavilo se da u određenim situacijama može i te kako da šteti zdravlju. Poznato je da pretjerani unos kofeina može da izazove anksioznost, skok krvnog pritiska i druge tegobe, a stručnjaci su otkrili da može i da podigne šećer u krvi. Naravno, ne uvijek, već ako se kafa uzima u određeno vrijeme…

Britanski naučnici su prilikom eksperimenta otkrili da šolja crne kafe (približno 300 mg kofeina) 30 minuta prije doručka podiže nivo šećera u krvi. Studija je potvrdila da se ova negativna posljedica dešava praktično odmah, a nivo glukoze poraste za 50 odsto!

Zašto kafa podiže šećer?
Dva razloga mogu da dovedu do ovoga. Prvo, kofein blokira adenozin, koji je učestvuje u signaliziranju tijelu koliko insulina treba da proizvede i pomaže ćelijama da efikasno reaguju na ovaj hormon za regulaciju glukoze. Ispijanje kafe pre obroka može da smanji lučenje insulina, što znači da će šećer skočiti.

Drugi razlog leži u sposobnosti kofeina da poveća nivo hormona stresa u tijelu. Zauzvrat, kortizol i adrenalin povećavaju šećer u krvi kako bi obezbijedili energiju za borbu protiv stresa. Da biste to izbjegli, savjet stručnjaka je da prvo doručkujete, pa tek onda popijte kafu.

Share this Article
Leave a comment