Bilje koje pomaže kod mnogih bolesti.Najsnažnije ljekovito bilje

vijestivijesti
5 Min Read

Bilje koje pomaže kod mnogih bolesti.Najsnažnije ljekovito bilje

Rješenje tajne dugovječnosti možda već raste u vašem vrtu. Bilje za koje znamo da pomaže u liječenju nebrojeno mnogo bolesti i infekcija, također nam može pomoći da živimo duže i zdravije.

Snažno ljekovito bilje često se naziva adaptogeno bilje jer pomaže tijelu u njegovom prirodnom zadatku održavanja homeostaze – delikatne ravnoteže potrebne za preživljavanje i ozdravljenje. Tijelo izbačeno iz ravnoteže nalazi se u ‘negativnoj homeostazi’, stanju u kojem anabolički i katabolički sustavi ne mogu funkcionirati ispravno, što na kraju dovodi do simptoma umora, tjeskobe, depresije, nesanice, fluktuacije težine i oslabljenog libida. Ali adaptogeni će pomoći tijelu prilagoditi se. Primjerice, osobe s visokom razinom šećera u krvi mogu uz pomoć adaptogene biljke doći do niže razine glukoze u tijelu, dok će osobama s niskom razinom šećera u krvi ljekovita biljka pomoći da podignu šećer. Zbog ove iznimne sposobnosti da poboljšaju sposobnost tijela pri stresu, adaptogeno bilje doslovno može dodati godine životnom vijeku.

Bilje za koje trebate znati

Sveti bosiljak

Octimum sanctum liječi sve, od astme i prehlade do bubrežnih kamenaca i stresa. I dok se običan bosiljak (Ocimum basilicum) prije svega koristi kao začin, za hinduiste je sveti bosiljak (Octimum sanctum) božanska biljka. Najčešće ga preporučuju kod kardiovaskularnih bolesti, hipertenzije i dijabetesa. Dobar je čak i kao sredstvo protiv ugriza insekata. Lako se uzgaja i može biti poslužen svjež ili sušen. Žvačite ga ili pijte čaj.

Reishi

U taoistički tradiciji naziva se ‘gljiva besmrtnosti’, a tradicionalna kineska medicina uvrstila ju je među ‘superiorno bilje’ – crveni reishi prije svega. Pomaže da brzo vratite snagu, poboljšava stanje kod koronarnih bolesti, imunoloških poremećaja, raka, kao i visokog kolesterola i artritisa. Idealno je poslužiti je kuhanu u juhama, ali se može uzeti i u obliku ekstrakta ili praha.

Jiaogulan

Po kemijskom sastavu je sličan ginsengu. Doslovan prijevod imena znači ‘biljka besmrtnost’, i to uopće ne čudi. Jedna od glavnih značajki ove biljke je ta da povećava sagorijevanje masnoća. Naime, pomaže jetri da prebaci ugljikohidrate i druge šećere u mišiće umjesto da ih taloži. Osim toga, zbog dobrog djelovanja na zdravlje kardiovaskularnog sustava, ima nadimak ‘biljka zaštitnik srca’. Ne samo da pomaže u regulaciji krvnog tlaka, nego i povećava razine dobrog kolesterola, dok istovremeno snižava loš. Štiti od srčanog i moždanog udara jer pomaže u smanjenju arterijske blokade. Jiaogulan se obično poslužuje u obliku čaja.

Astragalus

Još jedna biljka koju cijene u kineskoj medicini. Astragalus je zaradio izvrsnu reputaciju zbog učinka na imunološki sustav. Djeluje na brojna stanja, uključujući sezonske alergije, prehlade i gripu, umor, upale, krvni tlak i cirkulaciju, bolesti srca, toksičnost jetre, dijabetes i rak. Čak i farmaceutske tvrtke koriste dijelove ove biljke. Osobito je zanimljiva astragalusova sposobnost da uspori proces starenja jer promiče zdravlje telomera. Naime, mnogi misle da se ključ starenja nalazi na rubovima dviju niti koje tvore DNK, tj. telomerima. Astragalus je dostupan u obliku ekstrakta, praška ili tableta.

Kadulja/žalfija

Kadulja je jedina biljka s ovog popisa koja se ne smatra adaptogenom, ali to ne umanjuje njezinu sposobnost promicanja dugovječnosti. Od gotovo 900 poznatih sorti kadulje, vrtna kadulja i španjolska kadulja se najčešće koriste. Cijenjena i od strane drevnih Azteka, ova ‘biljka besmrtnosti’ ima neposredan utjecaj na smirivanje, kao i funkciju dišnog sustava. Sprečava glavobolje jer pridonosi jasnijem razmišljanju i poboljšanu pamćenja. Kod nekih poboljšava i kvalitetu sna. Ulje kadulje se čak pokazalo dobrim u borbi protiv raka, jačanju imuniteta i zaštite srca.

Sjetite se da ljekovito bilje u kombinaciji s nekim lijekovima i određenim stanjima može imati negativne reakcije. Trudnice ili oni koji boluju od autoimune bolesti mogu imati komplikacije ako na svoju ruku uzmu ljekovite biljke. Prije upotrebe se posavjetujte s liječnikom.

preuzeto sa:https://lijekizprirode.com/

Share this Article
Leave a comment