BJEŽAT ĆE GLAVOM BEZ OBZIRA, SAMO 1 STVAR VAM TREBA: Evo kako otjerati zmije iz blizine vaše kuće ili dvorišta

vijestivijesti
2 Min Read

Niko ne voli vidjeti zmiju u svom dvorištu. Međutim, zmije spadaju u važne prirodne predatore, koji učinkovito kontroliraju populaciju miševa, štakora i drugih potencijalno štetnih glodara.

Kako su uz ljude često prisutni glodari, zmije se približavaju kućanstvima iz nužde, odnosno potrebe za hranom. Zbog blage klime na ovim prostorima, zmije su široko rasprostranjene. Kod nas živi 14 vrsta od kojih su samo tri otrovnice: poskok, šarka i balkanski šargan, dok je preostalih 12 neotrovne i neopasne, piše Jutarnji.hr.

Ako živite na području gdje su zmije česte, postoji velika šansa da ćete u nekom trenutku možda izaći u dvorište i naići na neželjenog gosta. Mnogi se boje zmija i ponekad je teško razmišljati kad nam se pojave na kućnom pragu.

Dakle, danas vam donosimo savjete kako zmije držati podalje od kuće u kojoj boravimo.

Održavanje urednog okoliša
Prva linija obrane od zmija u naseljima je održavanje urednog okoliša kako bi se smanjio broj mjesta na kojima se zmija može zavući, sakriti i napraviti leglo. To se postiže redovnom košnjom i uklanjanjem kamenja, građevinskog materijala, limarije i sličnog otpada. Na području njihovog zadržavanja vrlo je važno provesti redovnu deratizaciju kako biste smanjili broj miševa koji su joj izvor hrane.

Napravite sredstvo protiv zmije
Ako vam se čini da zmije uvijek pronalaze put u vaše dvorište, držite ih dalje uz pomoć amonijaka . Zmije mrze miris amonijaka. Dakle, umočite stare krpe ili odjeću u amonijak i ostavite na par mjesta u dvorištu.

Držite zmije dalje od bazena
Ako želite da se zmije i kukci drže podalje od vašeg bazena nakon sirće po rubovima.

Još jedan način tjeranja zmija
Vjerovali ili ne, zmije ne vole ljude jednako koliko ih mi ne volimo. Zmije možete držati podalje od dvorišta tako što im dati do znanja da ćete tamo živjeti. Kako? Nakon češljanja kose, kosu koja vam je ostala na četkici pobacajte po rubovima dvorišta. Zmija će osjetiti miris kose i držat će se podalje.

Share this Article
Leave a comment