ČESTO OSJEĆATE KAO DA NEMATE DOVOLJNO SNAGE: Ove četiri namirnice dat će energiju za cijeli dan!

vijestivijesti
2 Min Read

Također je važno napomenuti da pored hrane postoji puno faktora koji utječu na nivoe naše energije, a to su san, vježbanje, čak i koliko često jedemo.

– Najbolji izvori energije su hrana sa dugotrajnim ugljikohidratima i proteinima za stabilan nivo šećera u krvi i hranljivim sastojcima koji igraju važnu ulogu u proizvodnji energije – navode stručnjaci za prehranu.

Evo nekoliko namirnica koje će vam osigurati energiju za cijeli dan:

Leća

Leća ima mnoge zdravstvene prednosti, a davanje energije je jedna od njih. Bogata je vlaknima i ugljikohidratima koji će vas održati sitim i dati dugotrajnu energiju.

Zeleno povrće

Rukola, prokula, brokula i blitva imaju niz zdravstvenih prednosti, a jedna od njih daje dobru energiju. Nedavna studija povezuje ovo povrće sa manjim rizikom od kardiovaskularnog zdravlja i povećanom snagom mišića. Također su bogati prebioticima. Ova hrana promovira proizvodnju postbiotika, koji bukvalno podstiču proizvodnju energije u našim mitohondrijama,
piše Real Simple.

Grčki jogurt

Grčki jogurt sadrži dobru količinu ugljikohidrata i vitamina B. Vitamini B pomaže da hranu koju jedemo pretvorimo u upotrebljivu energiju.

Cvekla

Cvekla ima jedinstvenu prednost u odnosu na mnoge namirnice jer ima visok sadržaj nitrata. Nitrati pomažu u širenju naših krvnih sudova radi većeg protoka krvi, a samim tim i veće količine kisika i hranjivih materija u našim tkivima.

Share this Article
Leave a comment