“ELIKSIR ŽIVOTA” VRAĆA ZDRAVLJE I MOĆ: Za reumu je Bogom dan, čisti krv i jetru, jača pluća

vijestivijesti
3 Min Read

Upotreba svježeg brezovog soka preporučuje se za liječenje bolesti krvi, jetre, žuči, bubrega, mokraćne bešike, žutice, mokraćnih puteva, nečistoća na koži, kožnih osipa, raznih rana, upale grla, pjega od sunca

Ljekovito djelovanje obloga od mladog lista breze, koji se stavljaju na bolna mjesta kod reume i gihta, otečenih i bolnih zglobova, edema.

List breze je jedan od najjačih prirodnih biljnih diuretika. List kao prirodno sredstvo za dezinfekciju i detoksikaciju u obliku ekstrakta čaja liječi infekcije urinarnog trakta, bolesti krvi (anemija, ateroskleroza), jetre i žuči, vodene vode, prostate, gušterače, zglobova, gubitak kose, kože, celulit, prehlade , groznica, razni crijevni paraziti.

Diuretičko svojstvo breze od velikog je značaja u liječenju bolesti kod kojih se nakuplja više vode, veće i jače izlučivanje mokraće i djeluje pročišćavajuće na krv i tkiva iz kojih se izlučuju voda i mokraćna kiselina. Ovo je važno u liječenju gihta i reumatizma, kod nakupljanja vode u trbušnoj šupljini (ascitesa) koje nastaje kod ciroze jetre, kod dijabetesa u početnom stanju, kod jako otečenih nogu i bolnih otečenih zglobova, sa vodom u pluća i srca, sa otežanim mokrenjem.

Poznato je i ljekovito djelovanje obloga od mladog lista breze, koji se stavljaju na bolna mjesta kod reume i gihta, otečenih i bolnih zglobova, vodenih otoka. Kupke od brezovog lista preporučuju se kod kožnih oboljenja, kao što su nečistoće na koži, mokri i suvi lišajevi, perut, masno vlasište. Listovi breze se također dodaju raznim mješavinama čaja za liječenje drugih manjih i ozbiljnih oboljenja.

Pupoljke breze koristimo na isti način kao i lišće breze. Tinktura lista se koristi za liječenje grčeva pluća i pluća.

Upotreba svježeg soka od breze preporučuje se za liječenje bolesti krvi, jetre, žuči, bubrega, mokraćne bešike, žutice, mokraćnih puteva, kožnih nečistoća, kožnih osipa, raznih rana, upale grla, pjega od sunca, osipa, za jačanje celo telo, za jačanje korena kose, za gubitak kose, protiv peruti.Čaj od brezove kore koristimo za pranje i ispiranje raznih nečistoća kože i vlasišta i za unutrašnju upotrebu kod hroničnih kožnih oboljenja, pluća i gihta. Za brzo uklanjanje bradavica treba pripremiti čaj od brezove kore i potopiti bradavice ili natopiti koru i staviti je na bradavice.

Share this Article
Leave a comment