EVO KOJI SU NAJČEŠĆI SIMPTOMI DEMENCIJE: Obratite pažnju na ove znakove

vijestivijesti
2 Min Read

POSTOJI čak 200 različitih oblika demencije, a četiri se najčešće pojavljuju kod pacijenata. Demencija je pojam pod koji spadaju razne bolesti koje su posljedica oštećenja mozga, a mnoge od njih imaju slične simptome.

Gubitak pamćenja klasičan je simptom demencije, a poteškoće s koncentracijom, zbunjenost oko svakodnevnih zadataka ili poteškoće s prisjećanjem riječi ili praćenjem razgovora još su neki znakovi upozorenja na koje treba obratiti pozornost.

1. Alzheimerova bolest

Alzheimerova bolest najčešći je uzrok demencije, a simptomi uključuju:

-probleme s pamćenjem
-ponavljanje pitanja
-poteškoće sa zadacima i aktivnostima koje zahtijevaju organizaciju i planiranje
-zbunjenost u nepoznatom okruženju
-poteškoće u pronalaženju pravih riječi
-poteškoće s brojevima i/ili rukovanjem novcem u trgovini
-povučenost ili tjeskobu

2. Vaskularna demencija
Vaskularna demencija je na drugom mjestu, no moguće je oboljeti od Alzheimerove bolesti i vaskularne demencije, što se onda naziva mješovitom demencijom. Simptomi mogu biti slični, ali gubitak pamćenja u ranim stadijima vaskularne demencije manje je izražen nego kod pacijenata s Alzheimerovom bolešću.

Pojava simptoma može biti iznenadna i oni se mogu brzo pogoršati. Postoje i situacije u kojima se simptomi mogu pojavljivati nekoliko mjeseci ili čak godina.

Zdravstveni stručnjaci kažu da treba obratiti pozornost na simptome slične moždanom udaru, uključujući slabost mišića ili privremenu paralizu na jednoj strani tijela, probleme s kretanjem (bilo u hodanju ili u načinu hoda), probleme s razmišljanjem (poteškoće s pažnjom, planiranjem i zaključivanjem) te na promjene raspoloženja (depresija).

3. Demencija Lewyjevih tjelešaca
I kod ovog oblika demencije simptomi se mogu preklapati s onima koje uzrokuje Alzheimerova bolest. Međutim, nju karakteriziraju i razdoblja budnosti ili pospanosti, fluktuirajuće razine zbunjenosti, vizualne halucinacije, sporost u svojim pokretima, ponovljeni padovi i nesvjestice te poremećaji spavanja.4. Frontotemporalna demencija
Većina slučajeva frontotemporalne demencije dijagnosticira se u osoba u dobi od 45 do 65 godina. Oboljeli u ranim stadijima bolesti mogu pokazivati promjene osobnosti, nedostatak društvene svijesti, zbijanje neprikladnih šala, povučenost i apatiju te jezične probleme i opsesivna ponašanja.

Share this Article
Leave a comment