EVO ŠTA ZNAČI AKO VAM JE URIN NEPRIJATNOG MIRISA: Moguća 4 zdravstvena problema, ne ignorišite

vijestivijesti
4 Min Read

Urin može da promijeni miris zbog određenih vitamina, manjka vode u organizmu, zbog neke hrane, ali i zbog nekih zdravstvenih problema koji se razlikuju po ozbiljnosti

Urin neprijatnog mirisa, u većini slučajeva ukazuje na bezopasne ili neke manje promjene u organizmu, ali, može da bude i znak upozorenja na 4 zdravstvena stanja. Uobičajeno je da kada pijemo određene vitamine ili unosimo nedovoljnu količinu tečnosti urin promeni boju i miris. Ipak, mokraća ne bi trebalo da ima jak miris ako je čovek dobrog zdravlja i dobro hidriran.

Normalno je da prvi jutarnji urin bude jačeg mirisa

Ljekari navode da urin neprijatnog mirisa može da bude znak zdravstvenih problema, kao što su nekontrolisani dijabetes i masna bolest jetre. Međutim, i neke bezopasne aktivnosti, poput konzumiranja špargli za ručak i unos određenih vitamina mogu da promene miris urina. Ali, ne treba paničiti ako se promjena uoči ujutru, odmah nakon buđenja, jer lekari ističu da je normlano da prvi jutarnji urin ima jači miris.

– Poslije noćnog sna, urin je koncentrisaniji i jačeg mirisa, i svjetlije žute boje – objašnjava urolog dr Amy Krambeck sa Mayo Clinic i dodaje da van ovog konteksta, urin neprijatnog mirisa može da bude znak nekih zdravstvenih problema koji se razlikuju po ozbiljnosti.

Urin neprijatnog mirisa najčešće uzrokuju 4 problema

Bakterijska infekcija

Kao prvo, dr Krambeck ističe da to može da bude znak nekoliko različitih bakterijskih infekcija. Bakterije su sposobne da kontaminiraju urin dok se kreću kroz zaraženo područje u urinarnom traktu, kao što je bešika. Urin neprijatnog mirisa obično je praćen i simptomima kao što je zamućena mokraća, osjećaj peckanja prilikom mokrenja ili jak nagon za mokrenjem. Infekciju urinarnog trakta treba lečiti antibioticima kako bi se sprečila infekcija bubrega i njihovo oštećenje.

Prostatitis

Kod muškaraca, urin neprijatnog mirisa može da bude uzrokovan prostatitisom – stanjem kada se prostata i bolna područja oko nje upale. Poput infekcije mokraćne bešike, prostatitis može da izazove miris urina nalik pokvarenim jajima. Drugi simptomi prostatitisa su bol oko pe*isa ili skrotuma. Muškarci takođe mogu iskusiti bol tokom mokrenja ili nakon ejakulacije.

Nekontrolisani dijabetes

Nekontrolisani dijabetes znači da je nivo šećera u krvi previsok, tokom dužeg vremenskog perioda, čak i ako ga liječite. Simptome su obično češće mokrenje, konstantni osećaj žeđi i drugi problemi koji se dovode u vezu sa dijabetesom. Nekontrolisani dijabetes može da izazove promjenu u mirisu urina, koji osim što je jak i neprijatan, dobija i pomalo slatkast miris. Dr Krambeck objašnjava da miris može da bude posledica prisustva šećera i ketona u urinu, jer obe ove supstance, kako podsjeća, obično se ne nalaze u urinu. A taj proces dešava se jer ljudsko tijelo pokušava da se oslobodi viška šećera kroz urin. Za neke ljude, neprijatan miris urina je jedan od prvih simptoma koji će iskusiti.

Oboljenje jetre

Problemi sa jetrom takođe mogu da budu uzrok što je urin neprijatnog mirisa koja podsjeća na buđ, plijesan. Takav miris potiče od nakupljanja toksina u urinu a razlog je što jetra ne uspijeva da ih pravilno razgradi. Nealkoholna masna bolest jetre (NAFLD), stanje kada se masnoća nakuplja u jetri, pogađa skoro trećinu ljudi. Povezana je sa mnogim osnovnim problemima kao što su gojaznost ili dijabetes tipa 2. Bolest vremenom može da spriječi jetru da pravilno radi kojoj je jedna od uloga uklanjanje toksina poput amonijaka iz tijela. Kao rezultat toga, supstanca neprijatnog mirisa može da se nakupi u urinu zbog čega i on poprima isti takav miris.

Share this Article
Leave a comment