Grčevi u nogama noću: uzroci, prevencija i liječenje

vijestivijesti
6 Min Read

Grčevi u nogama noću: uzroci, prevencija i liječenje
Da li vas je ikada usred noći probudio jak grč u nozi koji je imao osjećaj kao da će vam rastrgati mišiće? Noćni grč ili stezanje mišića je uobičajena, obično bezopasna pojava koja najčešće pogađa mišiće potkoljenice, butine ili stopala.

Može uzrokovati mnogo boli i ukrasti vam dio dragocjenog sna. Iako niko nije imun na njih, grčevi su češći kod starijih osoba, a otprilike 1 od 3 osobe starije od 60 godina ih redovno doživljava.
Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete poduzeti kako biste spriječili grčeve i olakšali njihov nastanak. U nekim slučajevima, također je važno potražiti osnovni uzrok i riješiti ga.

Šta uzrokuje grčeve mišića?
U mnogim slučajevima, razlog za ove bolne kontrakcije je nepoznat – u medicinskom žargonu, stanje se naziva ‘ idiopatski grčevi u nogama’ .

Drugi razlozi mogu biti:

Ekstremne vježbe – možda ste puno vježbali i mišići su se umorili, pa su počeli da se grče.
Trudnoća – trudnoća može biti povezana sa noćnim grčevima, posebno u kasnijim fazama.
U nekim slučajevima, međutim, grčevi su simptom drugog problema kojeg možda niste ni svjesni. Neka od stanja koja mogu uzrokovati grčeve u nogama uključuju:

Dehidracija – kada vaše tijelo izgubi mnogo tekućine, nivoi soli se smanjuju, što može potaknuti kontrakciju mišića u nogama. Obično je razlog za dehidraciju nedovoljno pijenje, ali ga može uzrokovati i jak proljev i povraćanje. Uvjerite se da ste svjesni 7 znakova upozorenja dehidracije .

Nedostatak kalijuma , kalcijuma ili drugih minerala ( kao što je magnezijum ).

Specifična medicinska stanja kao što su bolest bubrega, bolest štitne žlijezde (pogledajte znakove u ovom postu ), problemi s jetrom i multipla skleroza.

Stanja koja utiču na protok krvi , na primjer, bolest perifernih arterija.

Grčevi mogu biti i nuspojava nekih lijekova koje možda uzimate. Primjeri uključuju:
Diuretici
Lijekovi za snižavanje visokog kolesterola (statini)
Neki antipsihotični lijekovi
Kontracepcijske pilule
Steroidi
Kako se nositi s grčevima kada se dogode?
Iznenadni bol može biti nepodnošljiv i dobro je imati tehniku ​​koju možete lako primijeniti.

Istegnite i masirajte područje. Možete isprobati i neke položaje istezanja: savijte stopalo u skočnom zglobu, tako da vam prsti budu usmjereni prema potkoljenici. U početku, ovo može biti veoma bolno, ali bol će se povući.

Izvođenje vježbi istezanja je također jedna od 70 navika predstavljenih u mojoj e-knjigi 70 moćnih navika za odlično zdravlje koja će vas voditi kako da preduzmete pozitivne korake da poboljšate svoje dobro i cjelokupno zdravlje.

Uzmite topli tuš ili kadu . Za brže olakšanje koristite jastučić za grijanje.

Neki osjećaju olakšanje bolova ako stave malo leda ili hladan oblozi.

Hodajte okolo i trzajte bolnom nogom. Pokušajte hodati na petama, što će istegnuti mišiće.
Lijekovi protiv bolova obično ne djeluju dovoljno brzo da pomognu kod grčeva. Možete uzeti paracetamol da ublažite osjetljivost mišića koja može potrajati i do 24 sata nakon pojave grča.

Najbolji načini za sprječavanje grčeva u mišićima
Ako mislite da grčeve izazivaju vaši lijekovi, razgovarajte o tome sa svojim liječnikom da vidite postoje li alternative.

Ako osjetite neke druge simptome koji bi vas mogli zabrinjavati, provjerite kako biste isključili sve moguće sekundarne razloge.

Vodite računa da pijete dovoljno vode i ne pijete alkohol u prevelikim količinama.

Hranite se uravnoteženom ishranom i osigurajte da unosite dovoljno kalijuma, kalcijuma i magnezijuma (postarajte se da ste svjesni znakova upozorenja nedostatka magnezija ). Možda ćete morati da razmislite o uzimanju suplemenata ako smatrate da svakodnevnom ishranom ne unosite dovoljno vitamina i minerala.

Mnogi liječnici vjeruju da vježbe istezanja mogu ublažiti učestalost i težinu grčeva. Istraživanja na ovu temu su ograničena, a nalazi neuvjerljivi; međutim, možda bi to bio dobar pristup da se pokuša.
Istezanje mišića lista
Istežite zahvaćene mišiće 3 puta dnevno po oko 5 minuta. Uvijek se istegnite prije i poslije vježbanja, a posljednju sesiju obavite neposredno prije spavanja. Može proći nekoliko sedmica prije nego što primijetite bilo kakve rezultate, ali ustrajte i vjerovatno ćete doživjeti određeno poboljšanje s vremenom. Za istezanje mišića:

Stanite 60 do 90 centimetara od zida.

Držite tabane na podu i nagnite se prema zidu.

Osjetite kako se mišići istežu i zadržite ovu poziciju 20 do 40 sekundi.

Opustite mišiće i ponovite ponovo.

Kada posjetiti ljekara?
U većini slučajeva noćni grčevi su samo smetnja i brzo prolaze sami od sebe. Međutim, prema webMD- u , trebali biste posjetiti liječnika ako osjetite sljedeće:

Teški i uporni grčevi.

Mislite da ste bili izloženi toksinu kao što je olovo.

Primjećujete slabost mišića.

Grčevi vas sprečavaju da zaspite, što zauzvrat utiče na vaš svakodnevni život.

U prošlosti, lijek kinin se koristio kao posljednje sredstvo za liječenje grčeva u nogama. Više se ne preporučuje jer kliničke studije nisu dokazale njegovu efikasnost. Takođe dolazi sa potencijalno vrlo ozbiljnim nuspojavama. Vaš ljekar bi mogao razmotriti druge mogućnosti liječenja i/ili zatražiti od vas da vodite dnevnik „spavanja i grčeva“.

Noćne grčeve u nogama ne treba zamijeniti sa sindromom nemirnih nogu (RLS), koji je zasebno stanje koje se manifestira neugodnim osjećajima i senzacijama i porivom za kretanjem. Bol nije glavna karakteristika RLS-a. Međutim, RLS ponekad može biti uzrok noćnih grčeva.

Izvor: https://www.healthyandnaturalworld.com/nighttime-leg-cramps-causes-prevention-treatment/

Share this Article
Leave a comment