HLADNE RUKE UKAZUJU NA OZBILJNE ZDRAVSTVENE PROBLEME: Lekari upozoravaju – signal koji ne smete zanemariti

vijestivijesti
2 Min Read

Hladne ruke su normalna pojava kada je napolju hladno, ali sem temperature uzrok mogu biti i zdravstvene tegobe.

Kada je temperatura vazduha niska, normalno je i da nam ruke budu hladne. Međutim, ako su nam ruke stalno ledene i nikako ne možemo da ih zagrejemo, problem može da bude loša cirkulacija, ali i druge brojne ozbiljne bolesti. Promena boje kože ruku i trnci su obavezan signal da posetite lekara.

“Razloga može biti mnogo. Lekari preporučuju pre svega da se odreknete loših navika, poput pušenja. Počnite da se bavite sportom i poslušajte preporuke lekara. Redovno pratite nivo krvnog pritiska i holesterola “, savetuju stručnjaci, a ovo su najčešći zdravstveni problemi na koje ukazuju hladne ruke.

Anemija

Ako osećate malaksalost, umor, glavobolju, a ruke su vam hronično hladno možda imate nedostatak gvožđa u krvi.

Štitna žlezda

Hipotireoidizam ili usporen rad štitne žlezde, dovodi do usporavanja metabolizma, a to rezultira hladnim ekstremitetima ili osećajem hladnoće.

Dijabetes

Trenjenje u dlanovima i stopalima i hladnoća mogu da budu prvi znaci dijabetesa. Dijabetes ostavlja posledice na krvotok, kao i na nervni sistem, i zato je praćen ovim pojavama.

Stres

Kada smo pod stresom skače nam adrenalin koji se proizvodi u nadbubrežnim žlezdama, sužava krvne sudove, pa je cirkulacija slabija, a ruke i noge su hladnije.

Lupus

Još jedna autoimuna bolest može biti krivac za hladne ruke, a to je sistemski eritemski lupus zbog kojeg dolazi do upala zglobova, tetiva te drugih tkiva i organa.

Izvor: Lepa&Srećna

Share this Article
Leave a comment