JAČA IMUNITET I ČISTI KRVNE SUDOVE: Ova vočka je odlična za srce i dobra je u dijetama, ZOVU JE “KRALJICOM JESENI”

vijestivijesti
2 Min Read

Sezonske biljke pune su vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga da nam ojačaju imunitet. Uprkos naglim promenama toplog i hladnog vremena i dolaskom kraćih dana sa manje sunca, koji imaju i jak uticaj na naše raspoloženje boje jeseni donose mnoštvo ukusnih i zdravih plodova.

Sezonske biljke pune su vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga da nam ojačaju imunitet, savladaju promene i stanja organizma uzrokovana njima, i pripreme tijelo za izaove koje donosi zima.

Dobar odabir namirnica utiče na bolji kvalitet sna, nivo tjelesne aktivnosti, koncentraciju i pomažu sprečavanju umora na prirodan način. Jedna od takvih namirnica je i dunja. Ovi ukusni plodovi imaju mnogo ljekovitih sastojaka.

Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira u svježem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko.
Pomaže gubitak kilograma

Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.

Dobre su za varenje

Dunje mogu pomoći u liječenju čira na želucu, dijareje i problema sa varenjem. Kompot od dunja veoma blagotvorno djeluje na stomak i reguliše probavu.

Utiču na zdravlje srca

Dunja sadrži pektin, koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C koji se nalazi u dunji.

Utiče povoljno na krv…

Visok sadržaj gvožđa, dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.
Odlična za jačanje imuniteta
Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imuni sistem, a to je posebno važno u vrijeme sezone prehlada i gripa, ali i sada kada vlada pandemije korona virusa.

Izvor: novi.ba

Share this Article