KAKO UTEGNUTI BEŠIKU: Kontrolišite mokraću uz ovu jednostavnu tehniku

vijestivijesti
2 Min Read

“Treniranje” bešike može trajati između šest i dvanaest nedelja, rezultati su vrlo individualni ali neće izostati.Sa starenjem, u menopauzi ali i posle porođaja, mogu se javiti tegobe sa preaktivnom bešikom. Dolazi do nevoljnog ispuštanja mokraće, naročito prilikom kratkog napora kao što su kijanje ili kašljanje. Urolozi kažu da je problem najbolje otkloniti bez ikakvih medikamenata, jednostavnim vežbama i navikama.

“Treniranje” bešike može trajati između šest i dvanaest nedelja, rezultati su vrlo individualni ali neće izostati. Počnite tako što ćete postepeno produžavati vreme između mokrenja. Na primer, ako imate potrebu na pola sata, sačekate bar pet minuta pre nego što odete u toalet. Sledeće nedelje dodajte još pet minuta, i tako dalje.

Ispraznite bešiku čim ustanete ujutru, a onda napravite okvirni plan uzimajući u obzir savet vašeg urologa. U sledećem terminu, čak i ako ne osetite potrebu, mokrite koliko možete. Ako osetite potrebu pre vremena, odložite je. Biće lakše ako primenite neku tehniku opuštanja, čak i puko duboko disanje.

Ako možete, ostanite da sedite za to vreme. Ako ne možete, krenite do toaleta što sporije. Nakon ovog termina, vratite se na predviđeni ritam. Cilj je da se produži interval na tri do četiri časa. Nemojte se razočarati ako nekim danima bude i povratka na “stare” razmake, to je normalno.

Izvor: Lepa&Srećna

Share this Article
Leave a comment