Obavezno OBAVITE SAMI PREGLED: Evo šta sve JEZIK može da vam kaže o zdravlju vašeg tijela!

vijestivijesti
2 Min Read

Ako održavate jezik čistim, vi vodite računa o zdravlju unutrašnjih organa.

Mali pregled jezika koji možete i sami da obavite može da otkrije pojedine bolesti.

Ako pažljivo pogledate jezik u ogledalu, primjetićete znakovi koji ukazuju na zdravstvene probleme s kojima se suočavate…

Mikropukotine: Pukotine koje se nalaze u sredini ili na zadnjem dijelu jezika ukazuju na curenje creva ili crevnu malapsorpciju, alergije ili osjetljivost na hranu.

Sluznica: jezik ima svoj normalni film, ali gusta, žuta ili bijela sluz može biti znak nakupljanja toksina u crijevima.

Ako se akumulira u sredini jezika, to je simptom problema sa tankim crijevima, a ako je u zadnjem dijelu jezika, imate problema sa debelim crijevom.

Smeđi li tamni sloj na jeziku: Tamni ili čak crni sloj na jeziku može biti zbog pušenja, kafe ili tamnih čajeva, ali i loše oralne higijene.

U tim slučajevima neophodno je jezik prati četkicom za zube dok se taj sloj ne skine.

Tragovi zuba na uglovima jezika: ovo su simptomi loše probave ili loše apsorbacije minerala. Pukotine i tragovi zuba mogu da signaliziraju da imate problema sa crijevima, ali i sa niskim nivoom stomačne kiseline.

Uporne crijvene mrlje: ovo može biti rani znak raka jezika, ali nemojte odmah paničiti jer se mogu često pomiješati sa crijevnim lezijama koje zarastaju tokom nekoliko nedjelja.

Ono što treba da uradite u tom slučaju je da posjetite ljekara što prije.

Ako održavate jezik čistim, vi vodite računa o zdravlju unutrašnjih organa. Stoga dva puta dnevno dobro operite jezik i izvršite detoksikaciju organizma kako biste podstakli varenje i funkciju svih organa u tijelu.

Izvor:novi.ba

Share this Article
Leave a comment