Pomaže kod čireva, gastritisa, čišćenja organizma, biljka koja je pravi dar prirode

vijestivijesti
2 Min Read

Beli slez je pravi dar od prirode, a posebno je važan njegov koren koji je zapravo i najlekovitiji deo biljke. Dobra stavar je što ovu biljku možete gaiti u svojoj bašti ili dvorištu, kao i u saksiji na prozorskoj dasci – ne zahteva posebnu negu.

Beli slez takođe pomaže u borbi protiv problema povezanih sa gastrointestinalnim traktom. Koristi se za ublažavanje tegoba kod gastritisa, čireva i u prisustvu povećane kiselosti želuca. Dokazano je da beli slez pomaže i pri čišćenju organizma i sjajan je za detoksikaciju.

Još jedan benefit za zdravlje jeste da koren belog sleza snižava holesterol i da može pozitivno uticati na nivo šećera u krvi. Koristi se i za mršavljenje, jer reguliše apetit i podstiče osećaj sitosti. Može se koristiti i za negovanje tela spolja, na primer u vidu obloga – kod ujeda insekata, u prisustvu rana i opekotina. Pomažu u otklanjanju bolova u kostima i mišićima.

Koren belog sleza se koristi i u kozmetologiji, poseduje regenerativni i hidratantni efekat na kožu, pomaže u borbi protiv iritacije i suvoće. Beli slez se najčešće upotrebljava u vidu čaja ili sirupa za ublažavanje kašlja.

Čaj je pogodan o za tretiranje tegovba usled upale mokraćnih puteva, kod dijarejei upale grla, a evo kako se priprema:

Supenu kašiku iseckanog korena prelijte sa 200 ml predhodno prokuvane i ohlađene vode i uz povremeno mućkanje ostaviti 30-60 minuta a zatim procediti. Više puta dnevno popijte čaj, a možete ga zasladiti i sa malo meda. Deci dajte po jednu kašiku mlakog čaja na svaka dva sata.

izvor b92.net

Share this Article
Leave a comment