Sok kojim ćete spriječiti pojavu tromba i zagrušavanje krvi, ali i spriječiti rizik od moždanog udara!

vijestivijesti
3 Min Read

Sok od kivija je nešto što treba da ubacimo u svakodnevno korišćenje jer djeluje blagotvorno na organizam i prepun je raznih zdravih sastojaka.

Odlično je sredstvo za one koji imaju problema sa pijeskom u bubregu i žuči. Sok od kivija će da vam pruži veliku količinu kalijuma i vlakana, a to može da vas zaštiti i od nastanka srčanih bolesti.U daljem tekstu možete da pročitate za šta je dobar kivi i odličan recept za sirup od kivija…

Zašto je dobro da pijete sok od kivija? Deluje na ljudski organizam na ovaj način:

Oslobađa bubrege, bešiku i žučnu kesu od prisustva kamenca i pijeska,

Sprečava kardiovaskulativne bolesti,

Sprečava pojavu trombova i zgrušavanje krvi ,

Smanjuje rizik od moždanog udara,

Štiti vitalnost ćelija,

Utiče povoljno na vid i sprečava i očne bolesti ( kataraktu ,divertikulozu, konjuktivitis…),

Podstiče oporavak organizma,

Štiti DNK od štetnog uticaja slobodnih radikala, a od srčanog infarkta,

Snažno detoksikuje organizam,

Poboljšava imunitet,

Sprečava formiranje masnih naslaga,

Ublažava simptome kod bronhitisa ,hroničnog kašlja i drugih plućnih bolesti, kod dece i kod odraslih (istraživanja su pokazala da kod osoba koje imaju razvijen neki oblik plućne bolesti, ako se redovno konzumira svež kivi i sok od kivija, povećava kapacitet udaha za čak 32 % i smanjuje učestalost nagona za kašalj za čak 27 %),

Uklanja celulit

Doprinosi zdravlju kože,

Djeluje na sposobnost pamćenja.

Treba da budete oprezni sa dnevnom količinom soka od kivija. Ne bi trebalo da popijete više od 1 -2 čase soka koji ste razblažili sa vodom u jer može da dođe do alergija na kivi.

SOK OD KIVIJA RECEPT

Za pripremu sirupa od kivija treba vam :

1,5 kilogram svježeg i oljuštenog kivija.

Pola kilograma šećera.

1,5 litra vode

Oljuštite kivi i isjeckajte, ubacite ga u blender i usitnite.

Ako nemate pri ruci blender, možete da iskoristite i mašinu za mljevenje paradajza. Potom, tako usitnjen kivi propasirajte kroz gustu cjediljku da bi se oslobodila što veća količina soka. Zatim, prokuhajte vodu, kada voda provri sačekate da se ohladi.

A u procjeđeni sok od kivija dodajte prokuvanu vodu koja se predhodno prohladila i pola kg šećera. Mješajte oko 20 minuta dok se šećer u potpunosti ne istopi. Sterilišite staklene flaše u koje ćete sipati domaći sok od kivija i stavite ga u frižider. Prije upotrebe soka razblažite ga sa vodom.

Sok ili sirup od kivija, sadrži : vitamin A, kompleks vitamina B vitamin C, vitamin E, vitamin K, selen,kalcijum,kalijum, fosfor, karotenoide, gvožđe,hlorofil, lutein, ugljene hidrate,flavonoide i zbog toga se preporučuje da se koristi u ishrani beba a posebno se preporučuje kivi u trudnoći .

Sok od kivija veoma je ukusan i zdrav, nadamo se da smo vas uspjeli nagovoriti da probate da ga napravite.

Izvor: narodnamedicina

Share this Article
Leave a comment