UZ OVE TRIKOVE PRAŠINA SE NEĆE TALOŽITI I PO 20 DANA: Evo kako da prebrišete namještaj i podove da budu ČISTI

vijestivijesti
4 Min Read

Komercijalni proizvodi ne samo da su skupi nego su i puni hemikalija. Drvo je teško čistiti zbog njegove averzije na vodu, pa smo pronašli efikasnu mješavinu za čišćenje drvenih površina od prirodnih sastojaka.

Evo kako očistiti drvene površine u pet koraka i šta vam je za to potrebno.

Sastojci:

½ šoljice alkoholnog ili jabukovog sirćeta
¼ šoljice maslinovog ulja
1 kašika limunovog soka (po želji)
20-30 kapi eteričnog ulja lavande (po želji)
⅓ šoljice pčelinjeg voska ili veganske alternative, poput karnaube
1 ½ šoljica lanenog ili orahovog ulja
Voda
Maslinovo ulje
Obrišite prašinu vlažnom krpom
Prvo uklonite prašinu i ostatke s drvene površine vlažnom krpom. Budući da voda može oštetiti drvo, mokru površinu ćete odmah obrisati suvom krpom. Ovo bi trebalo da bude dovoljno za redovno brisanje prašine, ali dubinsko čišćenje (za uklanjanje prljavštine i mrlja) zahteva malo dodatnog rada.

Napravite sami sredstvo za čišćenje drveta

Maslinovo ulje i sirće čine prirodno i nežno sredstvo za čišćenje koje je potpuno bezbjedno za drvo i dovoljno zdravo za korišćenje u vašem domu. Sirćetna kiselina u sirćetu doseže duboko kako bi uklonila prljavštinu, pa čak i mrlje, bez oštrog ribanja. Međutim, treba ga koristiti samo s nosačem, jer kiselost zapravo može da ošteti zaštitni sloj ako se koristi sam.

Maslinovo ulje je izvrstan nosač! Vlaži i neguje drvo, pomažući da se istakne njegov prirodni sjaj. Ciljajte na razmjeru dva prema jedan sirćeta i maslinovog ulja: pola šoljice do četvrtina šoljice je dobra količina, zatim dodajte kašiku svežeg soka od limuna i/ili do 30 kapi eteričnog ulja lavande za sveži miris. Bez dodanog mirisa, rastvor sirćeta će snažno mirisati samo nekoliko minuta, a zatim će miris nestati.

Nanesite sredstvo na drvo

Sredstvo za čišćenje držite u posudi ili je premjestite u flašicu s raspršivačem za nanošenje. Raspršite sredstvo direktno na drvenu površinu ili je nanesite krpom. Krpom utrljajte smjesu, idući s prirodnim vlaknima drva. Ne bi trebalo puno da ribate već pustite sirće da deluje na prljavštinu i mrlje.

Sušenje

Nanesite mješavinu sirćeta i maslinovog ulja na cijelu površinu, zatim se vratite na početak i potpuno obrišite smesu novom, suhom krpom. Neka drvo bude što je moguće suvlje kako bi se izbjeglo stvaranje mrlja. Sušenje drveta posebno je važno kod podova jer ulje može ostaviti površine vrlo klizavim. Kad brišete sredstvo, trljajte u krugovima. Ulje u ovom rastvoru ima efekat poliranja.

Zaštitite voskom
Povremeno, svakih šest mjeseci do godinu i po dana, u zavisnosti od toga koliko se drvo koristi, namještaj i pod zahtijevaju svježi sloj voska. Vosak ne samo da skriva ogrebotine i pojačava sjaj, nego takođe štiti drvo od mrlja i daljih oštećenja.

Kako biste sami napravili prirodni vosak za drvo, pomešajte trećinu šoljice otopljenog pčelinjeg voska ili alternative na bazi povrća (poput karnaube) sa šoljicom i po ulja od lanenog semena ili oraha. Ostavite da se potpuno osuši kako bi postala polučvrsta pasta.

Za razliku od maslinovog ulja, laneno i orahovo ulje su sušiva ulja, koja se stvrdnu kada su izložena kiseoniku. To stvara tanak zaštitni sloj preko namještaja i podova. Lagano i ravnomjerno nanesite krpom i utrljajte vosak u drvo, idući s vlaknima.

Pustite da se vosak upije otprilike 30 minuta, a zatim ga novom krpom ispolirajte do visokog sjaja,

Share this Article
Leave a comment