Zbogom gljivice!: Tri savjeta za zdrava stopala

vijestivijesti
2 Min Read

Stopala nam se tokom ljeta znoje više nego inače, pa su podložna nastanku gljivica na predjelu oko prstiju. Pametno je biti bos što je više moguće, voditi računa o higijeni stopala, a u slučaju pojave gljivica slijediti ove savjete.

1. Kupka s hidrogen peroksidom

Hidrogen peroksid je idealan za ubijanje svih bakterija i gljivica, pa namakanje nogu u otopini vode i ovog sastojaka može ubiti neugodnu pojavu na nogama i spriječiti njihov nastanak. U litru destilirane vode dodajte oko 100 mililitra hidrogen peroksida od 3 posto, pa namačite noge svakog jutra i večeri po dvadesetak minuta.

2. Soda-bikarbona za cipele

Tokom ljeta se preporučuje izbjegavanje najlonskih čarapa, kao i cipela sa sintetskom podstavom. Hodajte bosi što je više moguće. Ako ste već prisiljeni na nošenje zatvorenih cipela ubijte sve eventualne bakterije u njima osvježavajućom kombinacojom hladne vode i sode bikarbone (u omjeru 1:3). Pošpricajte malo ove tekućine svakoga dana po dnu vaših cipela.

3. Piling od kukuruznog škroba

Kukuruzni škrob odlično upija vlažnost pa se nameće kao izvrstan sastojak za paste koje sprečavaju nastanak neugodnih bakterija i gljivica. Pomiješajte pola šoljice gustina s malo tople vode, pa stavite u rernu na oko 220 stepeni dok smjesa ne potamni. Dobro utrljajte ovu toplu smjesu na čista i suha stopala, ostavite da djeluje oko 15 minuta, pa isperite toplom vodom.

Izvor: avaz

Share this Article
Leave a comment