Zdravlje muškaraca: Važnost prevencije i ranog otkrivanja bolesti prostate

sici
3 Min Read

Prostata je mala žlijezda koja se nalazi ispod mokraćnog mjehura kod muškaraca. Ona je odgovorna za proizvodnju tekućine koja se miješa s spermom i pomaže u oplodnji jajne stanice. Međutim, prostata je također sklonija različitim zdravstvenim problemima, poput upale, povećanja veličine i raka.

Rak prostate je jedan od najčešćih karcinoma kod muškaraca, posebno u starijoj dobi. Prema podacima Američkog udruženja za rak, rak prostate je dijagnosticiran kod 1 od 8 muškaraca tijekom njihovog života. Srećom, rak prostate se obično polako razvija, pa su šanse za uspješno liječenje visoke ako se dijagnosticira u ranoj fazi. Kako biste zaštitili svoje zdravlje, važno je da muškarci ostanu svjesni svog rizika od različitih bolesti prostate i poduzmu odgovarajuće mjere prevencije i ranog otkrivanja.

Godišnje od raka prostate oboli 2800 građana, umre ih više od 800, a još ih je gotovo 600 svake godine neotkriveno, što značajno povećava smrtnost od ove bolesti u kojoj je Hrvatska na EU začelju.

Nakon dvije godine pauze, Hrvatsko društvo bolesnika s rakom prostate, uz podršku Grada Zagreba i Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom, na glavnom je zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića organiziralo novo izdanje akcije „Svi za njega“. Radi se o javnozdravstvenoj inicijativi kojom udruga želi upozoriti na nužnost preventivnih pregleda i što ranije dijagnostike kako bismo smanjili smrtnost oboljelih od ovog sijela raka po kojoj smo trenutno među najgorima u Europi.

Rak prostate drugi je najčešći oblik raka kod muškaraca u Hrvatskoj
Akciji na trgu kao izaslanica gradonačelnika grada Zagreba prisusutvovala je Mirela Šentija Knežević, zamjenica pročelnice Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom. Članovi udruge i okupljeni uzvanici su tom prilikom građanima dijelili informativne letke, a to je ujedno bila i odlična prilika za razmjenu iskustava i razgovor s liječnicima.

Prevencija bolesti prostate

Zdrav stil života je ključan za prevenciju bolesti prostate. Ovdje su neki savjeti za zdraviji život koji mogu smanjiti rizik od razvoja bolesti prostate: Uravnotežena prehrana: Jedite zdravu prehranu koja uključuje voće, povrće, cjelovite žitarice i proteine niskog udjela masnoća. Izbjegavajte hranu s puno masnoća i šećera.

Redovita tjelovježba: Vježbanje je ključno za održavanje zdravlja prostate. Preporučuje se najmanje 30 minuta aktivnosti pet puta tjedno. Održavanje zdrave tjelesne težine: Pretilost može povećati rizik od razvoja bolesti prostate. Pazite da održavate zdravu tjelesnu težinu. Ograničavanje konzumacije alkohola: Alkohol može iritirati prostatu, pa ograničite unos alkohola na umjerenu razinu.

Rano otkrivanje bolesti prostate

Rano otkrivanje bolesti prostate može značajno poboljšati izglede za uspješno liječenje. Ovdje su neki načini na koje možete pratiti zdravlje prostate: Redoviti pregledi prostate: Muškarci stariji od 50 godina trebali bi se redovito pregledavati prostate. Vaš liječnik može provjeriti veličinu prostate i tražiti bilo kakve abnormalnosti, poput kvržica ili izraslina.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment