BOKVICA IMA ZAISTA NEPROCJENJIVU LJEKOVITU MOĆ: Melem za lice, zaštita pluća, čista krv, protiv svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žlijezda i hemoroida…

vijestivijesti
3 Min Read

Neprocjenjuje se ljekovita moć… Bokvica sadrži jedinjenje koje je djelotvorno protiv stafilokoka, streptokoka i klostridije.

Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žljezda i hemoroida.Bokvica (lat. Plantago) rasprostranjen je i lako prepoznatljiva biljka. Postoji preko 200 vrsta bokvica, a najpoznatije su širokolisne i uskolisne. U Kini je korištena 3000 godina prije Krista, za liječenje mnogih oboljenja. Sebastijan Knajp je isticao da će rana zarasti kao da je “šivena zlatnim koncem”, ako se na nju nanese naneseni sok od bokvice. Hildegarda je sokom od bokvice liječila otoke nastale nakon uboda škorpija.Ovaj stari narodni lijek u nekim zemljama službeno je odobren za liječenje. Najpoznatija upotreba bokvice je u liječenju kašlja, ali je djelotvorna i kod drugih oboljenja disajnih organa – astme, upale pluća, pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Neki znanstvenici tvrde da bokvica stvara averziju prema pušenju i smanjuje želju za nikotinom. Zbog toga je sve češći sastojak preparata za odvikavanje od pušenja. Kao pomoć kod odvikavanja od cigareta možete žvakati list bokvice ili piti čaj.Sok od bokvice ima jaka antibakterijska svojstva da mu nije potreban nikakav konzervans za očuvanje, jer se ne kvari.Svježe iscjeđen sok preporučuje se za čišćenje krvi, kod svih vrsta čireva, za liječenje otečenih žlijezda i hemoroida. Sjeme bokvice koristi se za uništavanje parazita, amebe i gliste. Preporučujem se kao laksativ, posebno za djecu, i kod upale sluzokože. Dnevno konzumiranje osam grama sjemena sprječava stvaranje žučnih kamenaca.

Od bokvice se prave balzami, ulja, tinkture, sirupi u čajevima. Mlado lišće se može dodati supama, salatama ili kuvati.

Ulje: Sterilnu teglu napunite isjeckanim lišćem bokvice i prelijte maslinovim uljem tako da potpuno prekrije lišće. Zatvorite i čuvajte na tamnom mjestu. Protresite jednom dnevno i nakon dva tjedna procjedite. Možete ga koristiti samostalno ili kao osnovu za druge preparate.

Tinktura: Pripremite isto kao u receptu za ulje, ali umjesto ulja koristite votku. Preporučena doza tinkture je petnaest do dvadeset kapi tri puta na dan.

Uvarak: Stavite svježe ili pola šoljice suve bokvice u 200 ml kipuće vode. Pokrijte i pustite da krčka 15 minuta. Ovim uvarkom možete prskati i otvorene rane ili čireve na životinjama.

Eliksir: Preporučujem se kod bolesti pluća. Samljevene listove i sok koji je iz njih iscireo pomješajte s kilogramom meda i 50 grama usitnjene smole propolisa. Izmješajte i ostavite da stoji tri dana, mješajući s vremenom na vrijeme drvenom ili plastičnom kašikom. Nakon tri dana uzmite tri puta na dan po jednu kafenu kašičicu desetak minuta prije obrokaIzvor: agrosavjet

Share this Article
Leave a comment