BOLOVI ODLAZE I NE VRAĆAJU SE: Domaći lijek koji potpuno obnavlja kičmu, jaču je i liječi…

vijestivijesti
8 Min Read

Domaći lijek koji potpuno obnavlja kičmu, jača je i liječi…

Skoro svaka odrasla osoba barem jednom je osjetila bol u kičmi. Najveća zabluda kod bola u leđima jeste mirovanje, naprotiv tada se tijelo treba aktivirati.

Mirovanje kod bola u kičmi toleriše se do 48 sati, sve preko može izazvati kontra efekat.

Ukoliko su mišići neaktivni može doći i do depresije, slabljenja samih mišića, pa čak i do zgrušavanja krvi u venama na nogama. Dakle, prva stvar na koju je potrebno obratiti pozornost jeste redovito kretanje.

Postoje i raznorazni prirodni lijekovi koji ublažuju, pa čak i u potpunosti otklanjaju bolesti ove vrste. Pored nekih prirodnih pomagala uvijek je dobrodošla naravno i masaža ili mazanje neke masti koja je po mogućnosti isto na prirodnoj bazi.

Prirodni lijekovi za bolove u leđima:

Glina je jedan od najboljih prirodnih lijekova koji ublažavaju bolove u leđima. Glina odlično utječe i na bolove u zglobovima. U medicini također prihvaćaju glinu kao veliku pomoć pri mnogim bolovima. Ona je veoma bogata mineralnim solima, kao i aluminijumom, kalijumom, natrijumom, gvožđem, bakrom, srebrom, olovom i magnezijumom.

Poznata i efikasna u otklanjanju boli glina je već vijekovima unazad. Da bi se nanijela kao oblog potrebno je umiješati kao hljeb sa sirćetom i malo vode. U to sve dodaje se malo koprive samljevene ili sitno iskidane. Tako pripremljena smjesa se stavlja u najlon, iako se krpa može poslužiti. Bolno mjesto se najprije premaže maslinovim uljem, a zatim se stavlja pripremljena obloga. Ovaj postupak potrebno je primjenjivati ​​sedam dana za redom kako bi u potpunosti nestao.

Smokve i suhe šljive od kojih se može napraviti vrlo zdrav i nadasve ukusan čaj također će biti od velike pomoći kod bolova u kičmi. Smokve, šljive i kajsije u osušenom obliku veoma pospješuju regeneraciju tkiva, koje kičmu čine jačom i čvršćom. Ukoliko se od spomenutih voćki napravi i čaj koji će se redovno svako veče konzumirati, pršljanovi će vremenom samo doći na svoja prirodna mjesta, bez raznih terapija.

Kada se napravi čaj od 5 suhih šljiva, 1 suhe smokve i 1 suhe kajsije, dobit će se jedan odličan prirodni lijek koji će biti više nego učinkovit za bolje u kičmi. Potrebno je navesti broj voćki potopiti u vodu dok se ne proključaju, zatim prekriti i ostaviti da odstoji dva sata. Nakon toga procijediti i uživati ​​u ovom zdravom napitku.

Crveni luk i krompir su povrće koje se svakodnevno koristi u ishrani, a sigurno je mnogo onih koji nisu znali da imaju i mnogo ljekovita dejstva. Kada se udruže moći ove dvije namirnice, dobiće se veoma efikasne obloge koje će bolna mjesta na kičmi, vrlo brzo riješiti neugodne teskobe.

Krompir je prirodni lijek za bolesti najviše u donjem dijelu leđa, a odličan je iu smanjenju otoka. Krompir podstiče relaksaciju mišića, a sam tim ubrzava i njihov rad, a na mjestu na kojem djeluje zadržavanje topline, što će u tom trenutku biti vrlo ugodno za osobu koja trpi bolove.

Dok krompir obavlja svoje dužnosti, luk za to vrijeme jako podstiče cirkulaciju, što će odlično utjecati i na samu pokretljivost. Svoje moći posjeduje zbog velike količine sumpora kojom se može pohvaliti u svom sastavu. Da bi se od njih napravio lijek, potrebno ih je samljeti i dodati im malo soli. Kada se smjesa dobro promiješa, nanosi se na bolno mjesto u tankom sloju, zatim se prekrije sterilnom gazom i ostavi se tako da miruje tijekom noći.

Bijeli luk, koji je u narodu inače poznat kao lijek za mnoga oboljenja, pomoći će i pri ovakvim vrstama tegoba. Bijeli luk posebno se preporučuje kod diskus hernije. Ovaj moćni prirodni preparat koristi se u vidu obloga. Potrebno je propržiti na ulju deset čenjeva bijelog luka. Tu preprženu smjesu treba nanositi kao oblogu na bolna mjesta na leđima. Ovaj vid terapije potrebno je ponavljati najmanje mjesec dana, svakodnevno tako da obloga odstoji na leđima barem tri sata.

Bijeli luk je vrlo efikasan u kombinaciji sa mlijekom. Mješavine ove dvije namirnice pije se svakodnevno, a posebno se preporučuje osobama koje boluju od išijasa. Potrebno je 4 ćene bijelog luka izgnječiti i dodati mu 200 ml mlijeka. Sve to ostaviti na vatri da proključa, a potom se može zasladiti medom ili nekim drugim zaslađivačem.

Odličan u smanjivanju boli u leđima, ovaj lijek je najbolje piti do 2l u toku jednog dana. Terapija nije vremenski ograničena, jer nema negativnih pojava, te se ovaj napitak može koristiti dok god to prija organizmu.

Korjen đavolje kandže se ne može izostaviti kada je bol u leđima u pitanju. Ova biljka je više nego učinkovita u otklanjanju boli i koristi se od davnina u ove svrhe. Koliko je djelotvorna, govori i činjenica da su neka ispitivanja dokazala da je njena učinkovitost jednaka brufenu.

Đavolja kandža pomaže kod obnavljanja hrskavice, a također otklanja i bolove u zglobovima. Najpreporučljivije je konzumirati čaj od korijena ove snažne biljke.

Napitak se pravi vrlo lako. Potrebno je samo jednu kašičicu suhog korjena đavolje kandže i 4 dcl vode. Nakon što je proključao, čaj ostaviti na tihoj vatri da ključa još dvadesetak minuta. Kada se ohladio i procijedio čaj od korjene đavolje kandže je spreman za upotrebu. Da bi čaj imao što bolji rezultat najbolje je piti dvije do tri šoljice u toku dana.

Kupus od kojeg se mogu napraviti odlične obloge,biće od velike pomoći kada je riječ o bolovima u kičmi. Opšte je poznata narodna izreka da “kupus izvlači bol”, te nećemo sumnjati da je tako. Potrebno je pripremiti listove kupusa, koji su prethodno dobro oprani. Tvrde dijelove odstraniti i najbolje oklagijom lijepo istanjiti listove. Maslinovim uljem najprije će se namazati bolno mjesto, a potom položiti oblogu od kupusovih listova. Mogu se pričvrstiti gazom ili običnom lanenom krpom.

Obloge od kupusa:

Oblog je potrebno držati na bolnom mjestu prije tri sata, iu poslije dnevnim časovima isto toliko. Ovu prirodnu terapiju preporučuju šest dana, nakon čega treba napraviti pauzu od mjesec dana pa ponavljati.

Kupus se može kombinirati i sa glinom kako bi bio još učinkovitiji u otklanjanju bolova. Potrebno je pola kg gline u prahu staviti u veću posudu, te joj dodati 1l mineralne vode i miješati sve dok se ne dobije homogena smjesa. U dobivenu masu dodajte tri kašike jabukovog sirćeta i ostavite tako da se odmorite nekoliko minuta. Nakon izvjesnog vremena dobivena smjesa je spremna za upotrebu.

Namazati je na bolna mjesta, a preko nje poredati listove djelotvornog kupusa i privezati krpom ili gazom. Ovako pripremljeni oblog od kupusa i gline potrebno je da stoji na bolnom mjestu 12 sati.

Izvor: Novi.ba/cajveziza.com

Share this Article
Leave a comment