Čupate je kao korov, a ne znate da je najbolji lijek za pluća i bronhitis

vijestivijesti
3 Min Read

Čupate je kao korov, a ne znate da je najbolji lijek za pluća.

Najbolja je za pluća – poljska preslica je narodni lijek za upale pluća i druge plućne bolesti.
Iako se zove poljska, nema nikakve veze s Poljskom nego se može pronaći i kod nas. Ime joj vjerojatno dolazi zbog mjesta gdje se najčešće nalazila – a to su neobrađena polja u poljoprivrednim krajevima.

Preslica je jedno od najboljih sredstava za liječenje pluća, kako kod kroničnog bronhitisa tako i kod plućnih krvarenja pa čak i kod tuberkuloze pluća.

Prema najnovijim rezultatima istraživanja smiruju se i najteža krvarenja pluća redovitim uzimanjem čaja od preslice.

Teško oboljelo i već neotporno plućno tkivo, ne samo da će se učvrstiti dodavanjem kremične iz preslice kiseline, nego će doći do ožiljkastog ograničenja dijelova pluća, tzv. kaverna.

Uz to će se uskoro pojaviti i drugi pokazatelji ljekovitosti: najčešće bez apetita, oslabljeni bolesnici s temperaturom koja stalno pada i raste, ponovno će dobiti apetit nakon terapije s preslicom!

Tjelesna snaga i takva težina bolesnika će se ojačati i povećati, a prestati će i karakteristično noćno znojenje te stalno povišena temperatura.

Preslicom se ne liječe samo tuberkulozna oboljenja pluća; ona donosi osjetno poboljšanje i kod tuberkuloznih fistula, otečenih žlijezda i kod tzv. hladnih apscesa.

Terapija

Preslica se može piti preventivno, kao čaj. Ali kod pripreme čajnih kura za plućne bolesti, a prije svega za liječenje plućne tuberkuloze, količina preslice u terapiji mora se povećati.

Uzimaju se 3 čajne žlice za jednu šalicu čaja. Nakon završetka ove čajne kure može se još kroz 3-4 tjedna piti čaj uobičajeno pripremljen (s jednom žlicom preslice) kao dodatak medu.
Kod plućnih bolesti priprema se i čajna mješavina preslice, smrdljive koprive i pirike tako da se pomiješaju jednaki dijelovi sve tri biljke.

Uzima se jedna čajna žlica te mješavine za jednu šalicu čajnog uvarka. Ova čajna mješavina može se piti nezaslađena ili zaslađena jednom čajnom žlicom meda za svaku šalicu čaja, a piju se 2-3 šalice dnevno.
Krvarenje
Kod krvarenja želuca također pomaže ovu biljku! Pije se dnevna količina od 4 šalice čaja, ali tu količinu treba uzimati jednom žlicom, a ne piti.

Sve 4 šalice se pripremaju odjednom ujutro, a čaj se uzima ohlađen, mlaćan, tijekom dana jedaćom žlicom.

VAŽNO:

Često se na žalost može pročitati da kod krvarenja iz pluća ili kod krvarenja iz želuca čaj od preslice treba piti ohlađen kao led, što je posve krivo. Vrlo je djelotvoran svježi sok preslice no taj se pije čajnom žlicom i malo razrijeđen vodom.

Izvor:alter plus

Share this Article
Leave a comment