Kako održavati zdrave zube i desni: Savjeti za oralnu higijenu

sici
6 Min Read

Zdravi zubi i desni nisu samo važni za lijep osmijeh, već su ključni za opće zdravlje. Nepravilna oralna higijena može dovesti do brojnih problema, uključujući karijes, upalu desni, gubitak zuba, pa čak i srčane bolesti. Srećom, postoje jednostavni koraci koje možete poduzeti kako biste održali zube i desni zdravima. U ovom članku ćemo vam dati nekoliko savjeta za održavanje zdrave usne šupljine.

Četkanje zubi
Prvi korak u održavanju zdravih zuba i desni je svakodnevno četkanje zubi. Preporučuje se četkanje najmanje dva puta dnevno, nakon doručka i prije spavanja. Odaberite četkicu za zube s mekanim vlaknima i zamijenite je svaka tri do četiri mjeseca. Koristite pastu za zube koja sadrži fluorid kako biste ojačali caklinu zuba i spriječili karijes.

Čišćenje jezika
Jezik može biti dom za bakterije koje uzrokuju loš zadah i mogu dovesti do karijesa i upale desni. Redovito čišćenje jezika može spriječiti ove probleme. Možete koristiti četkicu za jezik ili strugač za jezik kako biste uklonili bakterije i održali svjež dah.

Korištenje zubnog konca
Četkanje zubi ne uklanja sve ostatke hrane i bakterije. Korištenje zubnog konca pomaže u uklanjanju ostatka hrane i plaka između zuba, čime se smanjuje rizik od karijesa i upale desni. Preporučuje se korištenje zubnog konca barem jednom dnevno, idealno prije spavanja.

Korištenje antibakterijskog sredstva za ispiranje usne šupljine
Ispiranje usne šupljine antibakterijskim sredstvom može pomoći u ubijanju bakterija koje uzrokuju karijes, upalu desni i loš dah. Preporučuje se ispiranje usne šupljine nakon svakog četkanja zubi, ali prije ispiranja uvijek pročitajte upute na proizvodu.

Ograničite unos šećera
Prekomjerno konzumiranje šećera može dovesti do karijesa. Kada jedete hranu bogatu šećerom, bakterije u ustima se hrane šećerom i stvaraju kiselinu koja oštećuje caklinu zuba.

Redovite posjete stomatologu
Redoviti posjeti stomatologu su važni za održavanje zdravih zubi i desni. Stomatolog može uočiti probleme prije nego što postanu ozbiljni, popraviti karijes, ukloniti plak i kamene naslage te dati savjete o pravilnoj oralnoj higijeni. Preporučuje se posjet stomatologu barem jednom godišnje.

Izbjegavajte pušenje i žvakanje duhana
Pušenje i žvakanje duhana su štetni za zube i desni. Mogu uzrokovati zubni karijes, upalu desni, gubitak zuba, loš zadah i čak rak usne šupljine. Ako ste pušač ili žvačete duhan, razmislite o prestanku.

Izbjegavajte grickanje između obroka
Grickanje između obroka može biti štetno za zube. Kada jedete između obroka, proizvodite više sline, što može pridonijeti stvaranju plaka i karijesa. Pokušajte izbjegavati grickanje između obroka i ograničite unos slatkih grickalica.

Jedite zdravu hranu
Jedenje zdrave hrane pomaže u održavanju zdravih zubi i desni. Hrana bogata kalcijem poput mlijeka, sira i jogurta pomaže u jačanju cakline zuba, dok hrana bogata vlaknima poput voća i povrća potiče proizvodnju sline koja pomaže u neutraliziranju kiseline koja oštećuje zube.

Pijte puno vode
Pijenje puno vode može pomoći u održavanju zdravih zubi i desni. Voda pomaže u ispiranju štetnih bakterija iz usta i sprječava stvaranje plaka. Pijte najmanje osam čaša vode dnevno i izbjegavajte zaslađene napitke.

Zaključak

Održavanje zdravih zubi i desni ne zahtijeva puno truda, ali zahtijeva konzistentnost. Redovito četkanje zubi, korištenje zubnog konca, izbjegavanje šećera, posjete stomatologu i druge navike za oralnu higijenu mogu pomoći u očuvanju zdravlja usne šupljine. Uz pravilnu oralnu higijenu i zdrave navike prehrane, možete održati svoje zube i desni zdravima dugi niz godina.

Korištenje antibakterijskih proizvoda za ispiranje usta
Korištenje antibakterijskih proizvoda za ispiranje usta može pomoći u borbi protiv bakterija koje uzrokuju loš zadah, karijes i upalu desni. Neki od ovih proizvoda sadrže klorheksidin, koji može pomoći u uklanjanju bakterija koje se nakupljaju u ustima. Međutim, treba biti oprezan s korištenjem ovih proizvoda, jer dugotrajna upotreba može dovesti do nuspojava kao što su osjetljivost zubi ili mrlje na zubima.

Korištenje interdentalnih četkica
Interdentalne četkice su posebne četkice za čišćenje međuzubnog prostora i korisne su za uklanjanje ostataka hrane i plaka koji se mogu nakupiti između zubi. Mogu biti posebno korisne za ljude koji nose proteze ili aparatiće za zube. Preporuča se korištenje interdentalnih četkica barem jednom dnevno.

Korištenje jezika za čišćenje zubi
Jezik može biti koristan za uklanjanje bakterija i ostataka hrane između zubi i u ustima općenito. To se može učiniti jednostavnim brisanjem jezika preko zubi i usne šupljine. Međutim, treba biti oprezan s korištenjem jezika kao zamjene za četkanje zubi ili korištenje zubnog konca.

Korištenje prirodnih proizvoda za oralnu higijenu
Neki ljudi preferiraju korištenje prirodnih proizvoda za oralnu higijenu, poput ulja za ispiranje usta ili zubne paste bez fluora. Međutim, treba imati na umu da ovi proizvodi nisu uvijek učinkoviti u borbi protiv karijesa i drugih problema sa zubima i desni, te se prije upotrebe savjetuje konzultacija sa stomatologom.

Izvor: vijestivijesti.com

Share this Article
Leave a comment